Грч

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грч

Грч е ненадејна, неволева мускулна контракција; иако обично е привремена и не предизвикува штета, може да предизвика болка, и имобилност на мускулот. Појавата обично е ненадејна, и поминува само по себе за период од неколку секунди, минути или часови. Грчевите може да се појават во скелетните или мазните мускули. Грчевите на скелетните мускули можат да бидат предизвикани од мускулен замор или недостиг на електролити како што се натриум, калиум или магнезиум. Грчевите на мазните мускули може да се должат на менструација или гастроентеритис.