Грци во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Грците во Република Македонија се мала заедница кои живеат најчесто во Гевгелија (грчки: Γευγελή, Gevgelī́) и Битола (грчки: Μοναστήρι, Monastī́ri) денес голем број од грците во Македонија се бегалци од времето на Грчката граѓанска војна. Според пописот од 2002 има 422 грци во Македонија