Група за одржлив развој на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Група за одржлив развој на Обединетите нации
КратенкаУНСДГ
Основана1997; пред 27 години (1997)
ВидUnited Nations group
Правен статусАктивност
СедиштеЊујорк, САД
РаководителШеф
Амина Џ. Мохамед
Мреж. местоwww.unsdg.un.org

Група за одржлив развој на Обединетите нации (УНСДГ), претходно Група за развој на Обединетите нации (УНДГ) — конзорциум од 36 фондови, програми, специјализирани агенции, оддели и канцеларии на Обединетите нации кои играат улога во развојот. Групата била создадена од генералниот секретар на Обединетите нации со цел да се подобри ефикасноста на развојните активности на Обединетите нации на ниво на земја.

Нејзините стратешки приоритети се да одговорат на тригодишното сеопфатно прегледување на политиките (TCPR) - кое во 2008 година станало Квадренален сеопфатен преглед на политики (QCPR) - и глобалните приоритети за развој, како и да се обезбеди системот за развој на ООН да стане внатрешно фокусиран и покохерентен. Стратешките приоритети на УНСДГ им даваат насока на напорите на членките на УНДГ на глобално, регионално и државно ниво да ги олеснат чекорите во промена во квалитетот и влијанието на поддршката на ООН на ниво на земја.[1] Во моментов, УНСДГ е еден од главните глумци на ООН вклучен во развојот на Агендата за развој по 2015 година .[2] УНДГ бил преименуван во УНСДГ во јануари 2018 година.[3]

Историја[уреди | уреди извор]

До 1997 година, постоеле повици во рамките на Обединетите нации да ги собере сите агенции на ООН кои работат на развојни теми заедно; за многуте програми за развој на ООН, фондовите и специјализираните агенции вршеле едни со други активности.[4][5] Ова особено се случило со иницијативата Delivering as One .[6] Првичен предлог бил да се спојат УНИЦЕФ, Светската програма за храна и УНФПА во УНДП. Конечно, тогаш генералниот секретар Кофи Анан работел на формирање на УНДГ и добил пофалби од тогашниот администратор на УНДП, Џеејмс Спет .  [ потребно е цитирање ] Во мај 2018 година, Групата за развој на Обединетите нации (УНДГ) била реорганизирана во Група за одржлив развој на Обединетите нации (УНСДГ) со цел да се забрза напредокот кон целите на одржливиот развој .

Членови[уреди | уреди извор]

Следниве се сите членки на UNSDG, заклучно со март 2019 година:[7]

Следните организации чекаат потврда за членство во УНСДГ, заклучно со март 2019 година:[7]

Водство и организација[уреди | уреди извор]

Структура[уреди | уреди извор]

УНСДГе еден од трите столба на Главниот извршен одбор на системот на ООН (ЦЕБ), кој ја унапредува координацијата и соработката за широк спектар на суштински и управувачки прашања со кои се соочуваат организациските системи на ООН. ЦЕБ редовно ги собира извршните раководители на организациите на ООН под претседателство на генералниот секретар. Во рамките на структурата на ЦЕБ, Високиот комитет за управување работи на административни и управувачки прашања низ целиот систем, Високиот комитет за програми ги разгледува прашањата за глобалната политика, додека Група за развој на Обединетите нации се занимава со оперативни активности за развој работа на ниво на земја.

Администраторот на Програмата за развој на ООН (УНДП) претседава со УНСДГ. Претседавачот на УНСДГ ги известува генералниот секретар и ЦЕБ за напредокот во спроведувањето на работниот план на групата и за управувањето со системот на постојан координатор .[8]

Водство[уреди | уреди извор]

Економскиот и социјалниот совет на Обединетите нации и Генералното собрание на Обединетите нации обезбедуваат надзор и мандати за УНСДГ.[9] УНСДГе под надзор на Економскиот и финансиски комитет (Втор комитет) на Генералното собрание. УНСДГ обезбеди генерални собранија извештаи како што е Сеопфатна статистичка анализа за финансирање на оперативни активности за развој на системот на ООН за 2006 година и Сеопфатна статистичка анализа за финансирање на оперативни активности за развој на системот на ООН за 2007 година .

Претседател на УНСДГ е администратор на УНДП. Од своето основање, претседавачи на УНДП биле:

Советничка група на Густав Спет[уреди | уреди извор]

Под раководство на Кемал Дервиш, била формирана „Советодавна група“, која на Претседавачот на УНСДГ му дава совети и насоки за управување со оперативните димензии на УНСДГ и Резидентниот координаторски систем.[9][10] Во 2009 година, не-вртежните членови на советничката група биле: ФАО, МОТ, УНДП, УНЕСКО, УНФПА, УНИЦЕФ, УНХЦР, СФП, СЗО и УНИДО. Вртежните членови (за период од една година, заклучно со 2016 година) се: УНКТАД (претставува UNEP, UN Habitat и UNODC) и Економската и социјална комисија за Западна Африка (кои ги претставуваат сите пет регионални комисии).[11]

Канцеларија за координација на развојот[уреди | уреди извор]

Канцеларијата за координација на операциите за развој на ООН (ДОКО) е клучна компонента во рамките на УНСДГ, промовирајќи го социјалниот и економскиот напредок преку давање поддршка. Тоа бил клучен дел од формирањето на УНСДГ во 1997 година, обединувајќи го системот на ООН и подобрување на квалитетот на неговата помош за развој. Координацијата доведува до повеќе стратешка поддршка на ООН за националните планови и приоритети, ги прави операциите поефикасни, ги намалува трансакциските трошоци за владите и на крајот им помага на луѓето да ги постигнат Милениумските развојни цели и другите меѓународно договорени развојни цели. Во моментов е Секретаријатот и единицата за техничка и советодавна поддршка на УНСДГ . Тој го обединува системот за развој на ООН за промовирање на промените и иновациите за да се обезбедат заедно за одржлив развој. ДОЦО работи под раководство на претседавачот на УНСДГ и водство на УНСДГ. Тимот обезбедува теренски докази за информирање на политиката, го олеснува постигнувањето на заеднички резултати и промовира извонредност во раководството и координацијата на ООН. Основната цел е релевантен и влијателен придонес на ООН за развој.[12]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-03-18. Посетено на 2016-02-04.
 2. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-03-05. Посетено на 2015-10-20.
 3. Lebada, Anna Marie (11 January 2018). „UN Secretary-General Releases Development System Strategy“. IISD. New York. Посетено на 28 June 2019.
 4. Stokke, O., 2009, The UN and Development: From Aid to Cooperation, Bloomington and Indianapolis: Indiana University Press, p.403-404
 5. Klingebiel, S., 1998, Effectiveness And Reform of The United Nations Development Programme (UNDP), German Development Institute Book Series No. 13, London: Frank Cass
 6. „UNDG » Delivering as One“. Архивирано од изворникот на 28 March 2016. Посетено на 17 May 2016.
 7. 7,0 7,1 „UNSDG Members“. United Nations Sustainable Development Group. UNSDG. March 2019. Посетено на 5 July 2019.
 8. „Governance Structures“. Архивирано од изворникот на April 1, 2016. Посетено на May 31, 2016. Governance Structures
 9. 9,0 9,1 „UNDG » Governance Structures“. Архивирано од изворникот на 1 April 2016. Посетено на 17 May 2016.
 10. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на February 14, 2014. Посетено на May 14, 2011.
 11. „UNDG Advisory Group Membership“. Архивирано од изворникот на March 28, 2016. Посетено на May 31, 2016. UNDG Chair and Advisory Group
 12. „UNDG » Development Operations Coordination Office (DOCO)“. United Nations Development Group. Архивирано од изворникот на 28 March 2016. Посетено на 31 May 2016.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]