Прејди на содржината

Грузија на Детскиот избор за песна на Евровизија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грузија

Знаме

Медиумски организатор ГПБ
Национален избор
Број на учества 16
Прво учество 2007
Најдобар пласман 1 место, 2015
Најлош пласман 14 место, 2019
Лизи Поп на Детски избор за песна на Евровизија 2014

Грузија учествувала 9 пати на Детскиот избор за песна на Евровизија од своето деби во 2007 година. Нивната телевизија која управува со учесниците е националниот телевизиски сервис ГПБ.

Досега во својте учества Грузија има две први, и едно второ место.

Претставници

[уреди | уреди извор]
  •   Прво место
  •   Второ место
  •   Трето место
  •   Последно место
Година Изведувач Песна Позиција Бодови
2007 Mari Romelashvili "Odelia Ranuni (ოდელია რანუნი)" 4 116
2008 Bzikebi "Bzz..." 1 154
2009 Princesses "Lurji prinveli (ლურჯი ფრინველი)" 7 68
2010 Mariam Kakhelishvili "Mari-Dari" 4 109
2011 Candy "Candy Music" 1 108
2012 The Funkids "Funky lemonade" 2 103
2013 The Smile Shop "Give me your smile" 5 91
2014 Lizi Pop "Happy day" 11 54
2015 Virus "Gabede" 10 51
2016 Mariam Madmashvili "Mzeo" 1 239
2017 Grigol Kipszidze "Voice of the Heart" 2 185
2018 Tamar Edilaszwili "Your Voice" 8 144
2019 Giorgi Rostiaszwili "We Need a Love" 14 69
2020 Sandra Gadelia "You Are Not Alone" 6 111
2021 Niko Kajaia "Let's Count The Smiles" 4 163
2022 Mariam Bigwawa "I Believe" 3 161
2023 Анастасија и Ранина "Over the Sky" 14 74

Поврзано

[уреди | уреди извор]