Гродненска епархија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гродненската епархија на мапата на Република Белорусија.

Гродненската епархија (белоруски:Гродзенская дыяцэзія, латински:Dioecesis Grodnensis) е католичка епархија (диоцеза) во Белорусија со центар во градот Гродно. Патрон на епархија е Св. Казимир.

Историја[уреди | уреди извор]

На 13 април 1991 година, папата Јован Павле II ја издадал булата "Qui operam", основајќи ја Гродненската епархија со тоа што таа била одделена од Вилнуската архиепископија.

Структура[уреди | уреди извор]

Таа ја зафаќа територијата на Гродненската област на северозападна Белорусија и е суфраган во однос на Минско-Могиљовска архиепископија. Во епархијата се вклучени Гродненската богословијата и Гродненскиот катехизичен институт. Нејзина катедрала е Катедралата на Св. Фрацис Ксавиер во Гродно, со почесен статус на "мала базилика". Од основањето на епархијата на чело бил епископот Александар Кашкевич. Помошен епископ е Јосиф Станевски.

Деканати[уреди | уреди извор]

 • Островешки
 • Ошмјански
 • Берестовиски
 • Волковиски
 • два Гроднински (источен и западен)
 • Дјатловски
 • Ивевски
 • Лидски
 • Мостовски
 • Новогрудски
 • Радунски
 • Сопотински
 • Сморгонски
 • Слонимски
 • Шчучински

Статистика[уреди | уреди извор]

При крајот на 2014 година католиците биле 55.0 % од вкупното население на територијата на епархијата.[1]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]