Гроб на Богородица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гроб на Марија
Поглод кон црквата
Основни податоци
МестоИзраел Ерусалим, Израел
Духовно-организациски статусБазилика
Архитектонски опис
Архитектонски стилВизантија

Гробот на Марија (мајката на Исус Христос) се наоѓа блиску до Ерусалим, на Кидронската долина, блиску до црквата на сите нации. Оваа мала осумаголна капела била изградена во 5 век, а подоцна разрушена од страна на персиците во 614 година. Повторно била изградена во 12 век.