Грнета

Од Википедија — слободната енциклопедија

Грнета (кларинет) – народен термин за фабрички произведениот дувачки музички инструмент. Во народната музичка практика е застапен во различни инструментални состави, а најчесто во инструменталниот состав наречен чалгија, каде што, заедно со виолината, ја изведува водечката мелодиска линија. Се смета за многу погоден за импровизирање, посебно во средишниот дел на изведбите. Ѓ. М. Ѓ.[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]