Гринфелдова одбрана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Гринфелдова одбрана
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
Chess rdl44.png Chess ndd44.png Chess bdl44.png Chess qdd44.png Chess kdl44.png Chess bdd44.png Chess l44.png Chess rdd44.png
Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess l44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess d44.png Chess pdl44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess ndd44.png Chess pdl44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pdl44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess pll44.png Chess pld44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess nld44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess pll44.png Chess pld44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pll44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png
Chess rld44.png Chess l44.png Chess bld44.png Chess qll44.png Chess kld44.png Chess bll44.png Chess nld44.png Chess rll44.png
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Потези 1.d4 Sf6 2. c4 g6 3. Sc3 d5
ЕШО D70-D99
Потекло Бад Пјештјани, 1922
Предотворање Индиска одбрана
На Chess Games

Гринфелдова одбрана е шаховско отворање коешто настанува по потезите:

1. d4 Sf6
2. c4 g6
3. Sc3 d5

Отворањето се темели на еден од основните принципи на хипермодерната школа, којашто била популарна во текот на 1920-тите години. Според него, на пешачкиот центар треба да се гледа повеќе како обврска, отколку како средство.

Поврзано[уреди | уреди извор]