Грекова одбрана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн топ
b8 црн коњ
c8 црн ловец
e8 црн крал
f8 црн ловец
g8 црн коњ
h8 црн топ
a7 црн пешак
b7 црн пешак
c7 црн пешак
d7 црн пешак
f7 црн пешак
g7 црн пешак
h7 црн пешак
f6 црн дама
e5 црн пешак
e4 бел пешак
f3 бел коњ
a2 бел пешак
b2 бел пешак
c2 бел пешак
d2 бел пешак
f2 бел пешак
g2 бел пешак
h2 бел пешак
a1 бел топ
b1 бел коњ
c1 бел ловец
d1 бел дама
e1 бел крал
f1 бел ловец
h1 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh

Грекова одбрана или МекКонелова одбрана е шаховско отворање кое името го добило по името на познатиот шахист Џоакино Греко и настанува со потезите:

1. e4 e5
2. Sf3 Df6

Според ЕШО отворањето е категоризирано со кодот C40.

Од повеќето начини на кои црниот оможе да го заштити е-пешакот, потегот 2...Df6 за едно од послабите решенија, со кое црниот рано ја внесува во игра дамата, која станува цел на напади, а исто така и таа зазема поле за развој на црниот коњ. Но, сепак има и предност во ова отворање, а тоа е едка предноста на белиот се развива во тесна позиција. Иако, ова отворање е карактеристично за новајлиите, тоа било играно и од шахисти, кои според Гери Лејн „знаат подобро“.

Жорж Колтановски се сретнал со ова отвоарање на турнир во шах на слепо во 1960м каде одиграл played 3.Sc3 и победил во седум потези.

Самиот Греко го претставил продолжението на ова отворање во 1620:

 • 1. e4 e5
 • 2. Sf3 Df6?!
 • 3. Lc4 Dg6
 • 4. 0-0 Dxe4
 • 5. Lxf7+ Ke7 ( 5... Kxf7?? 6. Sg5+ ја освојува црната дама)
 • 6. Te1 Df4
 • 7. Txe5+ Kxf7
 • 8. d4 Df6
 • 9. Sg5+ Kg6
 • 10. Dd3+ Kh6
 • 11. Sf7# [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Патишта на отворањето Гери Лејн, Chesscafe.com, 2001, последно прашање на страницата.