Граѓански реализам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Граѓанскиот реализам е книжевен правец од 1848 ( Мартовска револуција ) до крајот на 19 век, кој се појавил првенствено во Германија. Обично се дели на две фази: во првата фаза (1849-1859) се дефинираат програмските основи. Во втората фаза, граѓанскиот реализам добива нови импулси, на пример преку социјалниот роман, и станува сѐ покритичен.

Историско потекло[уреди | уреди извор]

Ерата на граѓански реализам започнува во 1848 година со неуспехот на Граѓанската револуција и завршува со појавата на натурализмот, во кој се опишуваат животните и социјалните проблеми на работничката класа и на сиромашните. Образованата буржоазија (носител на револуцијата) се откажува од политичката моќ по 1848 и на тој начин добива просперитет, социјален ред и мир. Во 1871 станува збор за основањето на Германија, која доживеа економски бум. Германија станува високоразвиена индустриска држава, а Австрија до 20 век останува земјоделска држава. Социјалните последици од индустријализацијата се растот на градовите (фабрики, наемнини), големиот пораст на населението и слично. Со пронаоѓање на нови антисептички лекови и големите успеси во третманот на треската, доаѓа до осиромашување на индустриските работници, заострување на спротивставувањата помеѓу индустрискиот капитализам (поседувачката буржоазија) и пролетаријатот („четврта држава“), како и емиграциски бранови, кои главно влијаат на невработените. И покрај првите социјални закони, „четвртата држава“ сѐ повеќе се осиромашува. Карл Маркс и Фридрих Енгелс го напишаа Манифестот на Комунистичката партија . Многу поети (а и образовани луѓе) се повлекуваат во аполитичка внатрешност, што е, исто така, ментална разлика од радикалната реалност. Хуморот и иронијата во поезијата се наменети за исмевање на несогласувањата меѓу личното публикување и објективната реалност. Книжевната продукција доживува пораст: се појавуваат библиотеки за позајмување и јавни библиотеки, се објавуваат неделни списанија ([./https://de.wikipedia.org/wiki/Die_Gartenlaube Die Gartenlaube. Illustriertes Familienblatt]) многу автори се ограничуваат на масовното производство, според вкусот на читателите.

Претставник[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Сабина Бекер: Буржоаски реализам. Литература и култура во буржоаската ера. Тибинген / Базел 2003.
  • Едвард Мекнес, Герхард Плампе (ед. ): Буржоаски реализам и Gründerzeit. Минхен 1996.
  • Андреас Хујсен (ед. ): Буржоаски реализам. Штутгарт 2006.
  • Герхард Пламп (ед.): Теорија на буржоаскиот реализам. Штутгарт 1997.

Интернет врски[уреди | уреди извор]

  1. Arthur Müller: Gute Nacht, Hänschen!
  2. Arthur Müller: Ein Haberfeldtreiben.
  3. Артур Милер: Добра ноќ, Hänschen!
  4. https://archive.org/details/dieffentlicheb00kett
  5. https://play.google.com/books/reader?id=a6RcAAAAcAAJ&printsec=frontcover&output=reader&hl=de&pg=GBS.