Прејди на содржината

Граорков синец

Од Википедија — слободната енциклопедија


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Kretania|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Граорков синец
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Kretania
Вид: Граорков синец
Научен назив
Kretania sephirus
(Frivaldszky, 1835)[1]
Синоними
 • Lycaena sephirus Frivaldszky, 1835
 • Plebejus sephirus
 • Plebejus pylaon sephirus
 • Plebejides sephirus
Kretania sephirus
In Galičica, North Macedonia.
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Lepidoptera
Family: Lycaenidae
Genus: Kretania
Species:
K. sephirus
Binomial name
Kretania sephirus

Synonyms
 • Lycaena sephirus Frivaldszky, 1835
 • Plebejus sephirus
 • Plebejus pylaon sephirus
 • Plebejides sephirus

Граорков синец (Kretania sephirus), претходно познат како Plebejus sephirus, е вид на пеперутка која припаѓа на фамилијата Lycaenidae. Го има во Источна Европа, Кавказ и Мала Азија. Видот е дел од комплекс на видови, со многу членови на комплексот кои користат варијации на името сино зефир, вклучувајќи пилаон, трапи и хесперика. [3] Видот, кој претходно припаѓал на родот Plebejus, бил преместен во родот Kretania по молекуларната филогенетска студија во 2013 година на подплемето Polyommatina. [4] Многу популации на сефирус се загрозени и се законски заштитени во некои земји, како што е Унгарија. [5]

Опис[уреди | уреди извор]

Од Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes на Адалберт Зајц : L. sephyrus Friv. (78 ч.). Многу сличен на [ L. pylaon ], но речиси двојно поголема, долната страна досадна сива, црвените анални дамки не толку светло златно-црвени, но поматни црвени како црвено олово. Од Балканскиот Полуостров, Мала Азија и Ерменија. [6]

Ларвите првенствено се хранат со Астрагалус; [3] Познато е дека ларвите од унгарската популација kovacsi се хранат главно со Astragalus exscapus. Мирмекофилните ларви се чуваат од мравки, кои ги собираат ексудатите што ги произведуваат ларвите. Мравките натрупуваат почва и остатоци во основата на растенијата во кои се движат ларвите за да се куклат. [5]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Frivaldszky, 1835 A Balkány vidékén tett természettudományi utazásról A Magyar Tudós Társág Évkönyvei 2 : 235-276, pls 1-7
 2. Frivaldszky, 1835 A Balkány vidékén tett természettudományi utazásról A Magyar Tudós Társág Évkönyvei 2 : 235-276, pls 1-7
 3. 3,0 3,1 Haahtela, Tari (2019). Butterflies of Britain and Europe: A Photographic Guide. Bloomsbury Publishing. стр. 144–145. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Haahtela“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 4. Talavera, Gerard; и др. (2013). „Establishing criteria for higher-level classification using moleculardata: the systematics of Polyommatus blue butterflies (Lepidoptera, Lycaenidae)“. Cladistics. Wiley-Blackwell. 29 (2). 187. doi:10.1111/j.1096-0031.2012.00421.x.
 5. 5,0 5,1 Vojnits, András M.; Ács, Eszter (1995). „A population of the hungarian zephyr blue Plebejus sephirus kovacsi (Lepidoptera: Lycaenidae)“. Holarctic Lepidoptera. Budapest: the Association for Tropical Lepidoptera. 2 (1): 23–26. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „andras&acs“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 6. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren) Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]