Прејди на содржината

Гран Кафе Дони

Од Википедија — слободната енциклопедија

 

Надворешноста на некогашното Gran Caffè Готово во Фиренца

Гран Кафе Дони или Донис била кафетерија во Фиренца основана на крајот на 19 век. Првично се наоѓала во Палацина Реале во паркот Касцин, потоа се преселила на „Вија Торнабуони“, во близина на Британскиот конзулат. Кафулето било фаворизирано од аристократијата и високата средна класа, особено од британските граѓани кои живеат во Фиренца, како што е Скорпиони.

Општо[уреди | уреди извор]

Кога Бенито Мусолини ја нападна Абисинија (сегашна Етиопија), Британците го изразиле своето јавно неодобрување. Ова довело до избувнување на фашистичко насилство во Гран Кафе Дони во 1935–1936 г.

Најпознатите клиенти на Гран Кафе Дони биле социјалистичката Виолет Трефусис, која била познаничка на самиот Мусолини, и група постари Англиски дами наречени Скорпиони кои живееле во Фиренца помеѓу светските војни.

Кафетеријата се затвори во 1986 година.

Гран Кафе Дони е исто така еден од главните поставки во автобиографскиот филм Tea with Mussolini на Франко Зефирели.

Поврзано[уреди | уреди извор]