Граница Аргентина-Бразил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Водопадите Игуасу лежат на границата меѓу Аргентина и Бразил.
Мост на реката Игуасу, помеѓу Порто Игуази, Аргентина и Фоз до Игуасу, Бразил.

Границата Аргентина-Бразил е линијата што ги ограничува териториите на Аргентина и Бразил . Таа е приближно 1,224 километри долга.[1]

Почнувајќи од сливот на реките Парана и Игуасу, таа поминува низ водопадите Игуачу и го следи протокот на таа река до устието на реката Санто Антонио, а потоа го следи течението на оваа река до нејзиниот извор. Од таму, границата трае 25.1 километри по копно сè додека не стигне до изворот на реката Пепери-Гуачу и оттаму по каналот на таа река до сливот со реката Уругвај, потоа го следи течението на Уругвај до устието на реката Куараи .

Границата била дефинирана со Договорот од 1898 година (кој се заснова на Арбитражна одлука 1895 година ), упатен од претседателот на Соединетите држави Гровер Кливленд и е совршено разграничена.

Нејзината вкупна должина е 1,224 километри покрај реки и само 24 километри по копно.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „International Boundary Study No. 168 – May 10, 1979 Argentina – Brazil Boundary“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-01-05.
  2. „International Boundary Study No. 168 – May 10, 1979 Argentina – Brazil Boundary“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-01-05.