Градешка Планина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Градешка Планина
планина
Регион Македонија МакедонијаБалкан
Највисока точка Вршник
 - височина 1.031 м

Градешка Планина е средновисока планина во Македонија со динарски правец на протегање северозапад–јигоисток. Таа се наоѓа помеѓу долината на реката Вардар, на запад, и Криволакавичката Котлина, на исток.[1]

Градешка планина зафаќа површина од 56 km². Нејзиното било е заоблено и од него во нејзиниот северен дел се издигнуваат неколку врвови повисоки од 1 000 m: највисокиот Вршник (1.031 m), Јамички Врв (1.030 m) и Пожар (1.003 m). Кон југ, Градешка планина постепено се спушта во ниската планина Плауш. Кон север и северозапад нејзино продолжение претставува планината Серта (Конечка) додека спојувајќи се со Еленица од север, кон запад продолжува во масивот на Беласица. По нејзините планински страни се развиле неколку постојани и повремени водотеци, од кои најпозната е Градешка Река.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Geografsko društvo na SR Makedonija (1989). Geografski razgledi (27-30 издание). Skopje: Društvo. 
  2. Zemjodelsko-šumarski fakultet (1970). Godišen zbornik: Annuaire. Sylviculture. Šumarstvo. Univerzitet vo Skopje.