Градел Илија манастир

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Градел Илија манастир“
Песна од Мирко Митревски
Сузана Спасовска
Гарабет Тавитјан, Гарабет Тавитјан (син), Диран Тавитјан и Сергеј Ќетковиќ

Адријана Алачки
Јазикмакедонски
Напишана?
Објавена?
Жанрмакедонска народна музика
Должина3:40
Композитор(и)непознат, со разни
современи аранжмани

„Градел Илија манастир“македонска народна песна, напишана од непознат автор.

Текст[уреди | уреди извор]

Градел Илија манастир,
Градел Илија манастир, оф аман, аман,
На врв на Пирин Планина.
Оздола иде Илина,
Оздола иде Илина, оф аман, аман,
И на Илија говори:
„Земи ме батко Илија,“
„Не можам сестро Илино,
Што ти се руси косите, оф аман, аман,
И ти играат очите.“
„Косите ќе ги исечам
Очите ќе си ги скротам
Косите ќе ги исечам, оф аман, аман,
Очите ќе си ги скротам.“

Надворешни врски[уреди | уреди извор]