Гојоцефал

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Гојоцефал|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Гојоцефал
Goyocephale
Череп
Холотип череп, дорзален поглед
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Гојоцефал
Вид: Гојоцефал
Goyocephale
Научен назив
Гојоцефал латимор
Перл „и др.“, 1982 г.

Гојоцефал двоножен, тревојадen диносаурус од Монголија, кој живеел во доцната крeдa пред околу 85-70 милиони години. Имаl околу 60 килограми[1]. Значењето на неговото име - украсена глава Гојоцефал бил диносаурус со рамен череп (американските форми имале куполни глави, а азиските биле порамни). Карактеристично за на гојоцефал бил има раски во горната и долната вилица. Бил опишан во 1982 година од страна на полските палеонтолози Перле, Маријанска и Осмолска. Пронајден, меѓу другите нецелосен череп и долната вилица.


Класификација[уреди | уреди извор]

Врв на черепот, страничен поглед
Pachycephalosauria

Wannanosaurus yanshiensis

Hanssuesia sternbergiColepiocephale lambeiStegoceras validumStegoceras novomexicanumPachycephalosaurinae

Goyocephale lattimorei
Homalocephale calathocercos
Tylocephale gilmorei
Foraminacephale brevis
Amtocephale gobiensis
Prenocephale prenesAcrotholus audeti

Sphaerotholus goodwiniSphaerotholus buchholtzae

Alaskacephale gangloffiPachycephalosaurus wyomingensis
Dracorex hogwartsiaStygimoloch spinifer

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Goyocephale“. Архивирано од изворникот на 2020-10-28. Посетено на 2021-03-04.