Гоце Ангеличин Жура

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Гоце Жура)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Гоце Ангеличин Жура
Роден(а)1951
Охрид, СФРЈ СФР Југославија денес Македонија Македонија
Починал(а)1 април 2019
Охрид, Македонија Македонија
НационалностМакедонец
Занимањеисторичар на уметност, истражувач и археолог

Гоце Ангеличин Жура (Охрид, 1951 - Охрид, 1 април 2019) — македонски историчар на уметност, истражувач и археолог.

Животопис[уреди | уреди извор]

Жура е роден во Охрид во 1951 година. Основно и средно образование завршил во родниот град, а Философски факултет - група Историја на уметност и археологија, прва генерација, во Скопје. Прво вработување му било во Заводот за заштита на спомениците на културата и Народен музеј во Охрид во 1980 год., каде што непрекинато бил во работен однос до смртта како историчар на уметноста во сегашно звање музејски советник. Добитник е на повеќе награди и признанија, меѓу кои и Повелбата Патрон на градот "Св. Климент Охридски" за 2007 година.

Починал во Охрид на 1 април 2019 година.[1]

Примарна дејност[уреди | уреди извор]

Во рамките на своите заводски задолженија како раководител на ресорот за “Фрескоживопис и иконопис од X до XIX век во Охрид и охридскиот регион“, вршел перманентен увид во состојбата на спомениците на културата.Тој е основоположник и втемелувач на теренските истражувања на пештерските цркви и монашки живеалишта во охридско-преспанскиот регион. Прв истражувач е на црквите од турскиот период во поширокиот регион на Преспа и Москополе – Р.Албанија, што резултира со откривање нови ликови на Светите Климент и Наум кои пополнуваат една голема празнина за овој период. Истражувањата исто така разултираат и со огромна фото документација, драгоцена за идните генерации и науката во целост.

Гоце Ангеличин Жура ја применил својата стручна информираност во многу јавни настапи низ аудио-визуелните медиуми и печатот, како и со соработка на дигитални проекти, со што придонел за значително поголем интерес на пошироката јавност за вредностите на средновековната уметност. Свои стручно-научни трудови има презентирано на бројни научни собири во Македонија и во странство. Има објавено шеесетина труда во периодиката меѓу кои се и книгите :

 • Страници од историјата на уметноста во Охрид и охридско (XV –XIX век),Охрид 1997;
 • Пештерните цркви на брегот на Охридското Езеро,Охрид 2000;
 • Пештерните цркви во охридско-преспанскиот регион (Р.Македонија,Р.Албанија, Р.Грција),Охрид 2005;
 • Охридски митрополитски кодекс /соавтор/,Охрид 2005;
 • Христијански храмови и свети места во охридско,Охрид 2007;
 • Поглавари на Охридската црква, Охрид 2008;
 • Црквата Света Богородица,с.Велестово,Охрид 2008.

Поважни стручни прилози[уреди | уреди извор]

 • Прилог кон проучување на охрискиот иконопис од XVII и XVIII век, Ликовна уметност, Друштво на Историчари на уметност на Македонија, 10-11(1983- 84), Скопје 1985;
 • Некои согледувања за црковните споменици од XIX до XX век во охридскиот крај,исто..12-13,Скопје 1987;
 • Црквата “Св.Ѓорѓи” во с.Врбјани-охридско, Лихнид, бр.6, Охрид 1988;
 • Приказ на охридски икони од поствизантискиот период, Културно наследство, XII – XIII, Скопје 1988;
 • Документи за црковните енории во Охрид од крајот на XVII век, Гласник на ИНИ,год.XXXVI, бр.1-2, Скопје 1992;
 • Богородичината црква во с. Турје, охридско, Зборник Н.С., бр.1, Музеј на Македонија, Скопје 1993;
 • Уште едно необјавено иконописно дело на зографот Димитар, Светиклиментово слово, Црковен Алманах, Охрид, 1994;
 • Новооткриена пештерна црква на брегот од Охридското Езеро, Списание за изобразително искуство / ИЗКУСТВО АРТ/, Софија, бр. 18, 1994;
 • Новооткриени средновековни портрети на св. Наум Охридски и охридскиот архиепископ Прохор, Културен живот, бр.1-2,Скопје 1995;
 • Ѕвоно со ликот на ‘ Св. Наум’ македонија, Илустрирано списание на Матица на иселениците од Македонија, бр.5О4,IV, Скопје 1995;
 • Краток опис на иконата’ Пресвета богородица со Христос’, Пелагонитиса, / Списание за православна вера,култура, образование и уметност/година прва, бр.1, Битола 1996;
 • Црквата “ Св. Богородица пречиста – Ќелија” с. Велмеј – охридско, Културно наследство, 19-2о-21/1992-93-94/, Скопје 1996;
 • Иконата на “ Свети Јован Претеча” од црк. Св. Ѓорѓи во Охрид, Пелагонитиса….бр.3-4,Битола, 1997;
 • Ликот на “ Свети Климент Охридски” во пештерската црква “ Рождество Богородичино” во манастирскиот комплекс Калишта, ICOM, Меѓународен совет на музеите, MUSEOLOGICA,56,Скопје 2001;
 • Топографија на христијанските сакрални објекти во Охридскиот регион, Пелагонитиса...год.VIII, бр.13-15, Битола 2003;
 • Претстави на локални светители во Москополските цркви Св. Никола и Св,Атанасиј, Симпозиум 1ОО години од прокламирањето на имеријалниот акт ИРАДЕ, Битола, 2005;
 • Пештерските цркви во Охридско-преспанскиот регион, Зборник Радова,4,Ниш,2006;
 • Непознати ликови на Свети Климент во средновековните цркви, Прва научна средба, Св. Климент Охридски, живот-дејност,НУБ, Скопје 2007;
 • Нов археолошки налаз у Охриду, дали је откривен катедрални храм Самуилове Патријаршије? Зборник Матице Српске за ликовне уметности, Нови Сад 2008
 • Црквата Светите 40 маченици во Охрид, Диана, оделење за превентивну заштиту – Народни музеј у Београду, број 12, 2008
 • Два прилога за познавање на поствизантиската уметност во охридско-преспанскиот регион, Културно наследство, 34, Скопје 2008
 • Мистиката на пештерните храмови во охридско-преспанскиот регион, Македонски фолклор, година XXXIV, број 65, Скопје 2008
 • Ликови на светители во москополски цркви (Р.Албанија), ПАТРИМОНИУМ.МК. Списание за културно наследство, година 2, број 3-4, 5-6, Скопје 2009

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]