Готен (издавачка куќа)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Готен - издавачка куќа, со седиште во Скопје.

Организација и менаџмент[уреди | уреди извор]

Издавачката куќа „Готен“ е основана во 2010 година. Нејзиното седиште се наоѓа на следнава адреса: Улица „Пролет“ бр. 25, Скопје. Таа има постојана соработка со Здружението на независни писатели во организацијата на разни настани, како и со мрежата „Традуки“.[1]

Изданија[уреди | уреди извор]

Во каталогот на „Готен“, во рамките на повеќе едиции, се објавени поголем број белетристички и публицистички дела.[1]

Едиција „Контемпоранеа“[уреди | уреди извор]

 • Саша Илиќ, Берлинско окно
 • Кристоф Хајн, Туѓиот пријател
 • Зигфрид Ленц, Минута молчење
 • Андреас Маер, Собата
 • Даша Дрндиќ, Лајка формат
 • Ели Амир, Жртвено јагне
 • Ким Мунзо, Размерот на трагедијата
 • Сретен Угричиќ, На незнајниот јунак
 • Милош Живановиќ, Разбивање
 • Алси Ердоган, Градот во црвена наметка
 • Мартин Зутер, Small World
 • Ирена Брежна, Неблагодарната туѓин(к)а
 • Зибиле Берг, Мажот спие
 • Јудит Херман, Летовиште, подоцна
 • Андрија Матиќ, Шахта
 • Лука Бекавац, Дрење
 • Срѓан В. Тешин, Под линијата
 • Алида Бремер, Градината на Олива
 • Владан Матиевиќ, Многу малку светлина
 • Неџад Ибрахимовиќ, Инкапсулирани тела
 • Саша Станишиќ, Како војникот го поправа грамофонот
 • Милорад Поповиќ, Карнера
 • Катја Ланге – Милер, Злобните овци
 • Миха Мацини, Избришана
 • Антонио Баришиќ, Ќе се сретнеме пак
 • Аг Аполони, Завивањето на волкот
 • Имануел Мифсуд, Во името на таткото
 • Пјер Џ. Мејлак, Ноќта те разубеди
 • Аријан Лека, Домашна змија
 • Срѓан Срдиќ, Сатори
 • Бети Фајон, Дишечкото возвишение
 • Емир Имамовиќ, Трето полувреме
 • Еди Матиќ, Грималда
 • Терезија Мора, Сеништето

Едиција „Лантерна“[уреди | уреди извор]

 • Милена Драгиќевиќ-Шешиќ и Сањин Драгоевиќ, Менаџмент на уметноста во турбулентно опкружување
 • Здравко Савески, Демократија: Модели и дилеми
 • Драган Клаиќ, Подвижност на имагинацијата
 • Жарко Паиќ, Визулени комуникации – Вовед
 • Давор Буињац, Креативните индустрии
 • Соња Бриски узелац, Визуелен текст
 • Милан Мијалковиќ и Катарина Урбанек, Скопје – светското копиле

Едиција „Алказар“[уреди | уреди извор]

 • Роберт Алаѓозовски, Готен
 • Константин од Островица, Сеќавањата на еден јаничар
 • Горан Петровиќ, Опсада на црквата Свети Спас
 • Тијт Алексеев, Поклонение
 • Виктор Хорват, Турско огледало

Едиција „Enfant Terrible“[уреди | уреди извор]

 • Нина Прља, Обоени приказни
 • Бранко Прља, Куси приказни 1-4
 • Берт Стајн, 3 минути и 53 секунди

Едиција „Магични приказни“[уреди | уреди извор]

 • Снежана Петрова-Џамбазова, Другарска азбука
 • Туве Јансон, Тато Мумин и морето
 • Марија Ралповска, Фрагарија
 • Марија Ралповска, Осумте чувари
 • Марија Ралповска, Рај во пеколот

Едиција „Милениум Модерна“[уреди | уреди извор]

 • Леонид Андреев, Јуда Искариот
 • Јетон Незирај, Падот на Ајфеловата кула

Едиција „Кулиси“[уреди | уреди извор]

Едиција „X-Files“[уреди | уреди извор]

Официјално мрежно место[уреди | уреди извор]

[www.gotenpublishing.com Официјална интернет-адреса]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Готен книги – Каталог.