Господар-роб (технологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Master/slave е модел на комуникација каде една машинска опрема или процес има унидиректна/еднонасочна контрола над една или повеќе машински опреми. Веќе кога master/slave релацијата помеѓу машинските опреми е воспоставена, контролата е секогаш во насока од господарот кон робот. Кај некои системи господарот е избран од група квалифицирани машински опреми, со којшто со другите машински опреми играат улога на роб.[1][2][3]

Примери[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. master/slave - a searchNetworking definition
  2. Description of the Microsoft Computer Browser Service from Microsoft KnowledgeBase
  3. Information on Browser Operation from Microsoft KnowledgeBase