Горно Лабунишко Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Горна Лабунишка локва
Горно Лабунишко Езеро (Локва) 01.jpg
Координати:
Површина: 960 м2
Должина: 61 м
Ширина: 56 м

Обем:

274 м
Длабочина: 2,85 м
Надморска висина: м
Планина: Јабланица

Горната Лабунишка локва е мало и едно од четирите глацијални езера на Јабланица. Зафаќа површина од 960 м2, додека обемот изнесува 274 м. Езерото има кружна и кон исток издолжена форма налик на круша и растојанието во насока север-југ изнесува 62 м, а во насока исток-запад 56 м. Длабоко е 2,85 м[1].

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Apostolski, Mihailo (1984). Prirodni i socio-geografski karakteristiki na zonite na nomadskite i polunomadskite stočarski dviženja vo Makedonija. Makedonska akademija na naukite i umetnostite.

Поврзано[уреди | уреди извор]