Горна црква во Пограѓе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Горна црква во Пограѓе

Горна црква во Пограѓе — населба во општина Клина која била изградена во периодот од 1500 до 1600 година и претставува недвижно културно богатство како споменик на културата од исклучително значење. Гробишната црква неколку пати го менувала својот патрон - најпрвин најверојатно посветена на Свети Никола, а потоа на светите волшебници Кузман и Дамјан, збирното место и празнувањето на мештаните било на Свети Димитриј.

Опис[уреди | уреди извор]

Скромен еднокорабен и полукружен засводен наос, без припрата, со полукружни ниши во функција на жртвеник, олтар и ѓаконици, се одлики на неговата архитектура. На западниот ѕид се наоѓа единствениот заоблен влез со надвратник, а на секоја од трите преостанати фасади има по еден мал прозорец без украси. Подот на нивото на солејата е подигнат за едно скалило. Според стилските особини на остатоците од фреските, приближното време на создавање може да се смета за втората половина на XVI век.

Ѕидното сликарство опфаќа зона на стоечки фигури и поединечни композиции од циклусот на големите празници. Судејќи по линијата на цртежот и светлата боја, фреската е дело на просечно талентиран анонимен сликар.

Долго време зарушена, црквата била подложена на обемни реставраторски работи во 1964–1967 година, реновирана, засводена и покриена со двосливен покрив од камени плочи, и ѕидни слики зачувани и исчистени од наслаги од саѓи и сол.

Била осквернавена во 1999 година.