Гордоста на Мадеира

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Гордоста|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Гордоста на Мадеира
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Гордоста
Вид: Гордоста на Мадеира
Биномен назив
Гордоста на Мадеира
Pride of Madeira
Echium candicans1311.jpg
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Asterids
Order: Boraginales
Family: Boraginaceae
Genus: Echium
Species:
E. candicans
Binomial name
Echium candicans

Synonyms[2]
 • Argyrexias candicans Raf.
 • Echium brachyanthum Hornem.
 • Echium cynoglossoides Desf.
 • Echium densiflorum DC.
 • Echium macrophyllum Lehm.
 • Echium maderense Steud.
 • Echium marianum Boiss.
 • Echium pallidum Salisb.
 • Echium pavonianum Boiss.
 • Echium truncatum auct.

Echium candicas, гордоста на Мадеира, се вид на цветни растенија од фамилијата Boraginaceae, родени на островот Мадеира . Тоа се големи тревни повеќегодишни подгрмушки, растат до 1.5-2.5 метри.[3]

Во првата година по ртење растението произведува широки лисја. Во втората и следните години се произведуваат повеќе или помалку дрвенести цветни стебленца облечени во груби лисја. Главата на цветот е голема и покриена со бели или сини цветови со црвени столчиња . Многу е посетено од пчели и пеперутки поради својот нектар.[4]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Латинскиот специфичен епитет candicans значи „блескаво бело“, што се однесува на една боја од овој вид.[5]

Одгледување[уреди | уреди извор]

Гордоста на Мадеира се одгледува во трговијата со хортикултура и е широко достапно низ целиот свет како украсно растение за традиционални градини и градини за суша. Посебно е погодено за садење на крајбрежјето. Во областите склони кон мраз му треба одредена зимска заштита. Ја има добиено наградата за заслуги на градината на Кралското хортикултурно друштво .[6][7]

Инвазивни видови[уреди | уреди извор]

Во Калифорнија, тоа е инвазивен вид. Тој е отстранет од домашните растителни заедници како дел од напорите за обновување на живеалиштата во крајбрежните паркови како што е Националната рекреативна област Голден Гејт.[8]

Во Нов Зеланд тоа е вообичаено бегство од градината на рабовите на патот и бреговите на ќерамиди низ посувите делови и на Северните и на Јужните Острови.

Во државите Викторија и Австралија се смета дека е висок ризик од плевел и е објавено предупредување од Одделот за примарни индустрии.[9]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Carvalho, J.A. (2011). "Echium candicans". IUCN Red List of Threatened Species. 2011: e.T162036A115869493. doi:10.2305/IUCN.UK.2011-1.RLTS.T162036A5538047.en.{{cite iucn}}: error: |doi= / |page= mismatch (help)
 2. The Plant List: A Working List of All Plant Species, retrieved 6 November 2015
 3. RHS A-Z encyclopedia of garden plants. United Kingdom: Dorling Kindersley. 2008. стр. 1136. ISBN 978-1405332965.
 4. „{{{name}}}“. База на GRIN. (англиски)
 5. Harrison, Lorraine (2012). RHS Latin for Gardeners. United Kingdom: Mitchell Beazley. ISBN 978-1845337315.
 6. „RHS Plant Selector - Echium candicans. Посетено на 23 February 2020.
 7. „AGM Plants - Ornamental“ (PDF). Royal Horticultural Society. July 2017. стр. 35. Посетено на 6 February 2018.
 8. „Echium candicans Profile“. California Invasive Plant Council. 2017-03-20. Посетено на 8 December 2019.
 9. „Pride of Madeira – Echium candicans“. Посетено на 20 June 2012.