Горгофона

Од Википедија — слободната енциклопедија
Горгофониниот татко Персеј со главата на Медуза, дело на Антониа Канова

Горгофона (грчки јазик|Γοργοφόνη}},латински јазик|Gorgophona) е ќерка на јунакот Персеј и неговата жене Андромеда.[1]

Името Горгофона во превод значи „горгонин убиец“ бидејќи нејзиниот татко Персеј ја убил Медуза, една од Горгоните.

Митологија[уреди | уреди извор]

Името Горгофона се јавува често во античките митови поради нејзините предци, како и поради нејзините потомци. Таа е централна личност во историјата на Спарта бидејќи била жена на два истакнати крала. Првиот маж и бил кралот Перије, а по неговата смрт - според Паусанија - се омажила за неговиот наследник, кралот Ебал.

Со кралот Перије, владетелот на областа западно од Лаконија, Горгофона имала два сина - Леукип и Афареј кои биле месенски кралеви.

Со кралот Ебал, владетел на Лаконија, Горгофона имала три сина - Хипоконт, Тиндареј и Икарије. Прите двајица биле спартански кралеви, а третиот бил крал на Итака.

Потомците на Горгофинините потомци се вбројуваат помеѓу најистакнатите личности и јунаци во грчките митови.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Замаровски 1985, стр. 118.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Замаровски, Војтех (1985). Јунаци античких митова: Лексикон грчке и римске митологије. Загреб.