Гопник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стереотипничен „гопник“ во Крушчиовка

Гопник (руски: го́пник)[1] — пејоративна стереотип за опишување на субкултура во Русија, Украина, Белорусија и други поранешни Советски републики да се однесуваат на младите мажи или жени понекогаш пониска класа приградски области (обично под 25 години)[2] доаѓаат од семејства на ниско образование и (понекогаш) приходи. Женската форма е гопница, а збирната именка е гопота. Субкултурата на Гопники своите корени ги водат од доцната руската Империја, и еволуирале во текот на 20 век во многу градови во Советскиот Сојуз.[3][4]

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Терминот „гопник“ најверојатно потекнува од рускиот жаргонски термин за уличен грабеж: „гоп-стоп“ (руски: руски: Гоп-стоп).[5]

Сепак, тоа исто така може да биде поврзано со ГОП, акроним за Gorodskoye Obshchestvo Prizreniya. Овие биле куќи за милостина за сиромашните создадена од страна на Болшевичкиот власт по Октомвриската револуција во 1917. Според на Дал „Објаснувачкиот речник“, руски речник (првата објавена во 19 век), стар жаргонски збор за "спие на улица" бил "гопать" (буквално, "да гопува") нешто што е поврзано со "Мазуриците", или со криминалците на Санкт Петербург.

Стереотипичен изглед и однесување[уреди | уреди извор]

„Гопници“ се најчесто видени  како клечат во групи "на суд" (на кортах), "на сликите" (на карташах), или "правење на ракот" (на крабе) пред блокови на станови или училишта.[6] Тоа е опишано како научено однесување припишана на руска затворска култура за да се избегне седење на ладна земја.[7]

„Гопници“ се видени да носат Adidas фармерки и јакни, кои биле популаризирани во 1980 од Москва - олимписките Игри од Советскиот тим.[8] Семки од сончоглед (колоквијално семён, или семечки се хабитуално јадени од гопници, особено во Украина и Русија. Гопници исто така, може да се види како носат качкети и Adidas ранци.

Гопници често се поврзани со евтини алкохоли, како што се нискоквалитетна вотка и светло пиво, и евтини цигари.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Ars (slang) (Israel)
 • Bogan (Australia)
 • Chav (England)
 • Cholo (Mexico)
 • Dresiarz (Poland)
 • Flaite (Chile)
 • Hoser (Canada)
 • Jejemon (Philippines)
 • Kazan phenomenon
 • Ned (Scottish)
 • Nozem (Netherlands)
 • Raggare (Sweden)
 • Thief in law (Soviet Union)
 • Yob (slang) (United Kingdom and others)
 • Zef (South Africa)
 • Yankī (Japan)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Russian plural гопники (gopniki), also гопота (gopota), and гопари (gopari).
 2. Beiträge der Europäischen Slavistischen Linguistik (POLYSLAV)., Volume 8, 2005,
 3. „Slav Squat – Russian Disturbing Street Trend“. Архивирано од изворникот на 2018-08-28. Посетено на 2018-10-16.
 4. „Russia's original gangstas: meet the gopniki“. 22 July 2010.
 5. „Британский исследовательский центр предлагает отказаться от слова "гопник". Англия, Великобритания: энциклопедия, новости, фото. Всё об Англии и про Англию. Аделанта. July 17, 2008. Посетено на August 30, 2013.
 6. Flynn, Moya; Kay, Rebecca; Oldfield, Jonathan D. (1 June 2008). Trans-national issues, local concerns and meanings of post-socialism: insights from Russia, Central Eastern Europe, and beyond. University Press of America – преку Google Books.
 7. Ханипов Р. «Гопники» – значение понятия, и элементы репрезентации субкультуры «гопников» в России // "Social Identities in Transforming Societies"
 8. „Why is Adidas so Popular Among Russians?“. 4 January 2015. Архивирано од изворникот на 2017-05-06. Посетено на 2018-10-16.