Гонкурова награда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гонкурова награда
Prix Goncourt
ОписЕдмон Гонкур
Доделена за„најдобро и најтворечко прозно дело на годината“
ДржаваФранција
ДоделуваАкадемија Гонкур
Награда/и10 €
Прво
доделување
1903
Мрежно местоacademie-goncourt.fr


Гонкурова награда (француски: Le prix Goncourt) — најголема француска книжевна награда. Ја доделува Академијата Гонкур од 1903 година, на авторот на најдоброто француско прозно дело објавено таа година. Меѓу наградените се познати писатели како Марсел Пруст, Маргерит Дирас, Симон де Бовоар, Патрик Модијано и други.

Историја[уреди | уреди извор]

Гонкуровата награда ја доделува Академијата Гонкур именувана по нејзиниот основач, познатиот писател, критичар и издавач Едмон де Гонкур. Тој целиот свој имот го наменил за основањето на оваа организација во спомен на неговиот брат и соработник, Жил. Основната цел на Академијата е да ја промовира и поддржува француската книжевност преку книжевни дејности.[1]

Академијата ја сочинуваат 10 члена на познати француски писатели и уметници. Членови на Академијата во различни раздобја биле Луј Арагон, Ремон Кено, Мишел Турние, Колет и други.[2] Жирито се состанува секој ноември во ресторанот Друан и одлучува за победникот. Секој член има само еден глас и може да го даде само за една книга. Во случај на еднаков број гласови, предност има делото за кое гласал претседателот.

Освен главната Гонкурова награда за најдобро и најтворечко прозно дело во француската книжевност таа година, Академијата Гонкур доделува награди и во четири други категории: за прв роман, за расказ, за поезија и за животопис.[1]

Паричниот дел од наградата е симболичен и изнесува околу 10 евра. Наградата на делото што ја добива наградата му обезбедува на писателот книжевен углед, како и подобра продажба на делото, што го прави неговиот сопственик побогат во однос на заработката од продадените примероци.

Секој писател може да ја добие наградата само еднаш. Академијата Гонкур само еднаш го прекршила ова правило. Единствениот двоен добитник на Гонкуровата награда е Ромен Гари, кој бил добитник во 1956 година, но и во 1975 година кога ја добил наградата под псевдонимот Емил Ажар.[3]

Добитници на Гонкуровата награда[уреди | уреди извор]

Добитници на Гонкуровата награда[4]
Година Автор Наслов на француски Наслов на македонски
1903 Джон Антоан Но Force ennemie
1904 Леон Фрапје La Maternelle
1905 Клод Фарер Les Civilisés Цивилизирани луѓе
1906 Жером и Жан Таро Dingley, l'illustre écrivain
1907 Емил Мозели Le Rouet d'ivoire
1908 Франсис де Миомандр Écrit sur de l'eau...
1909 Мариус Ари Леблон En France
1910 Луј Перго De Goupil à Margot
1911 Алфонс де Шатобријан Monsieur des Lourdines
1912 Андре Савињон Les Filles de la pluie
1913 Марк Елдер Le peuple de la mer
1914 Адријан Бертран L'Appel du Sol
1915 Рене Бенжамен Gaspard
1916 Анри Барбис Le Feu Оган
1917 Анри Малерб La Flamme au poing
1918 Жорж Дијамел Civilisation
1919 Марсел Пруст A l'ombre des jeunes filles en fleurs
1920 Ернест Перошон Nêne
1921 Рене Маран Batouala
1922 Анри Беро Le vitriol de la lune
1923 Лисјан Фабр Rabevel ou Le mal des ardents
1924 Тјери Сандр Le Chèvrefeuille, le Purgatoire, le Chapitre XIII
1925 Морис Женевоа Raboliot
1926 Анри Деберли Le supplice de Phèdre
1927 Морис Бедел Jérôme 60° latitude nord Шеесетти степен северна ширина
1928 Морис Константин-Вејер Un Homme se penche sur son passé Еден човек се наведнува на своето минато
1929 Марсел Арлан L'Ordre Ред
1930 Анри Фоконје Malaisie
1931 Жан Фајар Mal d'amour
1932 Ги Мазлин Les Loups Волци
1933 Андре Малро La Condition humaine Човечка судбина
1934 Роже Версел Capitaine Conan Капетан Конан
1935 Жозеф Пер Sang et Lumières
1936 Максанс ван дер Мерш L'Empreinte de Dieu
1937 Шарл Плиње Faux passeports
1938 Анри Троаја L'Araigne
1939 Филип Ериа Les enfants gâtés Разгалени деца
1940 Франсис Амбријер Les grandes vacances
1941 Анри Пура Vent de Mars
1942 Марк Бернар Pareil à des enfants
1943 Мариус Гру Passage de l'Homme
1944 Елза Триоле Le premier accroc coûte 200 Francs
1945 Жан-Луј Бори Mon village à l'heure allemande
1946 Жан-Жак Готје Histoire d'un Fait divers
1947 Жан-Луи Киртис Les Forêts de la Nuit Шуми на мракот
1948 Морис Дрион Les grandes familles Големи семејства
1949 Роберт Мерл Week-end à Zuydcoote Викенд кај Зајдкот
1950 Пол Колен Les jeux sauvages
1951 Жилијен Грак Le Rivage des Syrtes Брегот на Сиртите
1952 Беатрис Бек Léon Morin, prêtre
1953 Пјер Гаскар Les Bêtes
1954 Симон де Бовоар Les Mandarins
1955 Роже Икор Les eaux mêlées Измешани води
1956 Ромен Гари Les racines du ciel Корените на небот
1957 Роже Вајан La Loi Закон
1958 Франсис Валдер Saint-Germain ou la négociation
1959 Андре Шварц-Барт Le dernier des Justes Последниот од Праведниците
1960 Винтила Хорија Dieu est né en exil Бог е роден во прогонство
1961 Жан Ко La pitié de Dieu Божја милост
1962 Ана Лангфус Les bagages de sable Товари песок
1963 Арман Лану Quand la mer se retire
1964 Жорж Коншон L'Etat sauvage
1965 Жак Борел L'Adoration
1966 Едмон Шарл-Ру Oublier Palerme
1967 Андре Пјер де Мандијарг La Marge
1968 Бернар Клавел Les fruits de l'hiver
1969 Фелисјен Марсо Creezy
1970 Мишел Турние Le Roi des Aulnes Кралот на вилениците
1971 Жак Лоран Les Bêtises
1972 Жан Каријер L'Épervier de Maheux
1973 Жак Шесе L'Ogre Џин човекојадец
1974 Паскал Лен La Dentellière Чипкарка
1975 Емил Ажар / Ромен Гари La vie devant soi Животот пред себе
1976 Патрик Гренвил Les Flamboyants
1977 Дидје Декоан John l'enfer Пеколниот Џон[5]
1978 Патрик Модијано Rue des boutiques obscures Улица на мрачните дуќани
1979 Антонен Маје Pélagie la Charette
1980 Ив Навар Le Jardin d'acclimatation
1981 Лисјен Бодар Anne-Marie
1982 Доминик Фернандес Dans la main de l'Ange
1983 Фредерик Тристан Les égarés
1984 Маргерит Дирас L'Amant Љубовник
1985 Јан Кефелек Les Noces barbares Варварска свадба
1986 Мишел Ост Valet de nuit
1987 Тахар Бен Желун La Nuit sacrée Света ноќ
1988 Ерик Орсена L'Exposition coloniale
1989 Жан Вотрен Un grand pas vers le Bon Dieu
1990 Жан Руо Les Champs d'honneur Полиња на честа
1991 Пјер Комбеско Les Filles du Calvaire
1992 Патрик Шамоазо Texaco
1993 Амин Малуф Le Rocher de Tanios Таниосовата карпа
1994 Дидје ван Ковлар Un Aller simple Пат во една насока
1995 Андреј Макин Le Testament français Француско завештание
1996 Паскал Роз Le Chasseur Zéro Ловецот Нула
1997 Патрик Рамбо La Bataille Битка
1998 Пол Констан Confidence pour confidence Доверба за доверба
1999 Жан Ешноз Je m'en vais Си одам
2000 Жан Жак Шул Ingrid Caven Ингрид Кавен
2001 Жан-Кристоф Рифен Rouge Brésil Црвен Бразил
2002 Паскал Кињар Les Ombres errantes Скитачки сенки[6]
2003 Жак-Пјер Амет La maîtresse de Brecht Брехтовата љубовница
2004 Лоран Годе Le Soleil des Scorta Сонцето на Скортови
2005 Франсоа Вејерганс Trois jours chez ma mère Три дена кај мајка ми
2006 Џонатан Лител Les Bienveillantes Љубезните
2007 Жил Лероа Alabama song Алабама сонг
2008 Атик Рахими Syngué Sabour: La pierre de patience Сеге сабур: Камен на трпение
2009 Мари НДијај Trois femmes puissantes Три моќни жени
2010 Мишел Уелбек La Carte et le territoire Карта и територија
2011 Алекси Жени[7] L'Art français de la guerre Француското умеење на војување
2012 Жером Ферари Le Sermon sur la chute de Rome Беседа за падот на Рим
2013 Пјер Леметр Au revoir là-haut Догледање, таму горе
2014 Лиди Салвер Pas pleurer Без плачење
2015 Матијас Енар Boussole Бусола
2016 Лејла Слимани Chanson douce Приспивалка
2017 Ерик Вијар[8] L'Ordre du jour Дневен ред
2018 Никола Матје Leurs enfants après eux Нивните деца по нив[9]
2019 Жан−Пол Дибоа Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon Не живеат сите на ист начин на овој свет[10]
2020 Ерве Ле Телије L'Anomalie Аномалија
2021 Муамед Мбугар Сар La Plus Secrète Mémoire des hommes Најскришниот спомен на луѓето
2022 Брижит Жиро Vivre vite Живеј брзо
2023 Жан-Батист Андреа Veiller sur elle Бдеење над неа

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „5 najpoznatijih književnih nagrada“. beforeafter.rs. Посетено на 19. 2. 2019. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  2. „LES 10 COUVERTS“. academiegoncourt.com. Посетено на 19. 2. 2019. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  3. „Добитници Гонкурове награде“. bibliotekamedvedja.org.rs. Посетено на 19. 2. 2019. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  4. „Sélections et Lauréats par année“. academiegoncourt.com. Посетено на 19. 2. 2019. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  5. „Nadleštvo za bašte i ribnjake“. geopoetika.com. Архивирано од изворникот на 20. 02. 2019. Посетено на 12. 2. 2019. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
  6. „Paskal Kinjar“. geopoetika.com. Архивирано од изворникот на 20. 02. 2019. Посетено на 6. 2. 2019. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
  7. „Profesor biologije ovogodišnji dobitnik Gonkurove nagrade“. blic.rs. Посетено на 6. 2. 2019. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  8. „Erik Vijar dobitnik Gonkurove nagrade“. politika.co.rs. Посетено на 6. 2. 2019. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  9. „Nikola Matje dobitnik nagrade Gonkur“. b92.net. Посетено на 7. 2. 2019. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  10. „GONKUROVA NAGRADA dodeljena Polu Dibou“. sinhro.rs. Архивирано од изворникот на 2023-11-09. Посетено на 29. 1. 2020. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)