Голем црноглав галеб

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Голем|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Голем црноглав галеб
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Голем
Вид: Голем црноглав галеб
Научен назив
Голем црноглав галеб
Голем црноглав галеб
Научна класификација edit
Царство: Животни
Тип: Хордови
Класа: Птици
Ред: Дождосвирни
Семејство: Laridae
Род: Ichthyaetus
Вид:
I. ichthyaetus
Биономен назив
Ichthyaetus ichthyaetus

(Pallas, 1773)
Синоним

Larus ichthyaetus

Големиот црноглав галеб (Ichthyaetus ichthyaetus), е вид на голема птици. Како што е случајот со многу галеби, традиционално се става во родот Larus. Научното име доаѓа од старогрчки јазик. Ichthyaetus доаѓа од зборот ikhthus, „риба“ и aetos, „орел“.[2]

Распространетост[уреди | уреди извор]

во Куч

Овој вид се размножува во колонии во мочуришта и острови од јужна Русија до Монголија. Преселно е, презимува во источниот Медитеран, Арабија и Индија . Овој галеб се гнезди на земја, несе помеѓу две и четири јајца.

Се јавува во западна Европа само како редок скитник. Во Велика Британија неодамнешниот преглед остави една појава во 1859 година како единствен прифатлив запис за оваа птица. Видот, исто така, се јавува како скитник во различни делови на Индискиот Океан, јужно од неговиот нормален опсег, и долж северниот и источниот брег на Африка, кој нередеовно го посетува во текот на годината.

Млад галеб
Јајца, колекција на Музеј Висбаден, Германија

Опис[уреди | уреди извор]

Ова е многу голем галеб, односно најголемиот црноглав галеб во светот и трет по големина галеб во светот, по големиот галеб со црн грб и глаукозниот галеб. Галебот е долг 55-72 см во должина со 142-170 см распон на крилата. Тежината може да варира од 0.96-2.1 кг, со просек од 1.6 кг кај мажи и 1.22 кг кај женките. Меѓу стандардните мерења, акордот на крилото е од 43.5-53 см, клунот е долг 4.7-7.3 и коските на нозете се 6.5-8.3 см. Летните возрасни галеби се непогрешливи, бидејќи ниту еден друг галеб со оваа големина нема црна качулка. Возрасните имаат сиви крилја и грб, со видливи бели „огледала“ на врвовите на крилата. Нозете се жолти, а клунот е портокалово-жолта со црвен врв.

Повикот е длабок арг крик. Младите птици прилично брзо го добиваат сивиот горен дел, но им требаат четири години за да достигнат зрелост.

Екологија[уреди | уреди извор]

Оваа птица има длабок, прилично назален повик што наликува на повикот на галебот со мал црн грб. Иако се бучни во колониите, црноглавите гулаби главно молчат кога се размножуваат.

Овие птици се грабливци, ловат риби, ракови, инсекти, па дури и мали цицачи.

Црноглавиот галеб е еден од видовите на кои се применува Договорот за зачувување на африканско-евроазиските водни птици преселници.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Gulls

  1. Butchart, S.; Symes, A. (2012). "Larus ichthyaetus". IUCN Red List of Threatened Species. 2012: e.T22694379A38839205. doi:10.2305/IUCN.UK.2012-1.RLTS.T22694379A38839205.en. Retrieved 20 February 2022.
  2. Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. стр. 224. ISBN 978-1-4081-2501-4.