Голем сатир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Голем сатир
Женка, страничен поглед
Мажјак, страничен поглед
Научна класификација
Научен назив
Satyrus ferula
Fabricius, 1793

Големиот сатир (Satyrus ferula) е пеперутка од подвидот шаренци. Пеперутката е географски широко распространета, а живее и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Должината на крилјата е од 25 до 30 мм. Овој вид на пеперутки има јасна разлика помеѓу половите, и помеѓу женките има поголема разновидност. Мажјаците се темнокафени на двете страни (горна и долна), додека пак женките се посветли и имаат широки сивкасти ленти на долните делови од крилјата. На долните делови има црни точки со мали бели внатрешности.

Периодот за летање е од јуни до септември и јајцата се полагаат на трева. Ларвите се хранат со Stipa, Festuca, Bromus erectus и Deschampsia caespitosa. (Higgins, Riley, 1982)

Животна средина[уреди | уреди извор]

Пеперугата се наоѓа во Јужна Европа, Средна Азија и Мароко. Пеперугата сака тревни површини и краишта покрај шуми. Живее на надморска висина од 400 до 1800 метри надморска висина.

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]