Голем зелен гуштер

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lacerta|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Balkan green lizard
Jaszczurka trójpręga.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lacerta
Вид: Balkan green lizard
Биномен назив
Lacerta trilineata
Bedriaga, 1886
Balkan green lizard
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Reptilia
Order: Squamata
Family: Lacertidae
Genus: Lacerta
Species:
L. trilineata
Binomial name
Lacerta trilineata

Bedriaga, 1886

Големиот зелен гуштер ( Lacerta trilineata ) претставува вид на гуштери од фамилијата Lacertidae . Тој е најраспространет од балканскиот вид гуштери. Го има во Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Романија, Србија, Израел, Сирија и Турција . Неговите природни живеалишта се грмушка вегетација од средоземен тип, песочни брегови, обработливо земјиште, пасишта, плантажи и рурални градини. Му се заканува губење на живеалиштата .

Репродукција[уреди | уреди извор]

Мажјаците и женките од овој вид во Грција имаат репродуктивен циклус кој започнува во април и завршува во јули. И двата пола постигнуваат сексуална зрелост кога ќе достигнат приближно 80 милиметри во големината на телото.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Сагонас К, Пафилис П, Лимберакис П, Валакос ЕД. Сексуално созревање и размножување на примероците на балканскиот зелен гуштер lacerta trilineata во копното и островското население од Грција. Северозападен весник за зоологија. 2019; 15 (1): 55-61.
  1. 1,0 1,1 Wolfgang Böhme, Petros Lymberakis, Rastko Ajtic, Varol Tok, Ismail H. Ugurtas, Murat Sevinç, Pierre-André Crochet, Idriz Haxhiu, Hans Konrad Nettmann, Bogoljub Sterijovski, Yusuf Kumlutaş, Nazan Üzüm (2009). Lacerta trilineata. Црвен список на загрозени видови. 2009: e.T61529A12506037. doi:10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T61529A12506037.en. Посетено на 16 November 2021.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link) Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 16 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина.