Голем Лондон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Голем Лондон (церемонијална грофовија)
Лондон (регион)
Церемонијална грофовија

Церемонијалната грофовија Голем Лондон (во црвено)
Град Лондон (црвени и бели ленти)
Регионот Лондон (обете)
ДржаваОбединето Кралство
Составна државаАнглија
Основана1 април 1965 (Голем Лондон)
Основана одЗакон за управување на Лондон од 1963 година
Часовен појасСредно време по Гринич (UTC±00:00)
 • Лете (ЛСВ)Британско летно време (UTC+01:00)
Пратеници73 пратеници
ПолицијаПолиција на Град Лондон и Метрополитенска полиција

Лондонрегион во Англија кој ги содржи церемонијалните грофовии Голем Лондон и Град Лондон. Округот Голем Лондон се граничи со Хартфордшир на север, Есекс на северо-исток, Кент на југо-исток, Сари на југ и Беркшир и Бакингемшир на запад. Оваа административна единица го опкружува Град Лондон.

Голем Лондон има површина од 1,569 км2 и население од 8.889.375 жители. Речиси целосно е урбанизиран и го содржи поголемиот дел од агломерацијата на Голем Лондон, која се протега во Хартфордшир, Есекс, Кент, Сари и Беркшир и има население од 9.787.426 жители. Град Лондон има површина од 2.9 км2 и население од 8.583 жители, што го прави Регионот Лондон само малку поголем и понаселен од грофовијата Голем Лондон. Голем Лондон е управуван од триесет и две лондонски окрузи, а со Град Лондон од единствена корпорација. Управата на Голем Лондон е одговорна за стратешката локална власт низ целиот регион. Регионот нема статус на град, но окрузите на Град Лондон и Град Вестминстер имаат. Голем Лондон историски бил дел од Мидлсекс, Есекс, Сари, Кент и Хертфордшир.

Реката Темза е дефинирачка географска одлика на регионот, влегувајќи во неа во близина на Хемптон на запад пред да тече на исток и излегувајќи кратко низводно од Дегенем. Неколку притоки на Темза течат низ регионот, но сега главно се пропустливи и се дел од канализациониот систем на Лондон. Земјиштето на север и на југ од реката е рамно, се издига до ниски ридови подалеку од реката, особено Хемпстед Хит, Шутерс Хил и Синденем Хил; највисоката точка во регионот е Вестерхам Хајтс (245 м), дел од Норт Даунс. На североисток, регионот содржи дел од шумата Епинг, стара шума.

Град Лондон има своја влада уште од англосаксонскиот период. Современата историја на локалната власт на регионот започнува со образувањето на административната Грофовија Лондон во 1889 година, кој го покрива јадрото на урбаната област покрај градот. Во 1965 година, Советот на Голем Лондон бил укинат во 1986 година, а неговите одговорности во голема мера ги презеле окрузите.[1] Управата за Голем Лондон била образувана во 2000 година.

Административна историја[уреди | уреди извор]

Поимот „Голем Лондон“ бил користен пред да бидат воспоставени границите на сегашниот регион во 1965 година. Тој се однесувал на Метрополитенскиот Полициски Округ, областа што ја опслужува Метрополитенскиот воден одбор, зоната за превоз на патници во Лондон и областа дефинирана од генералниот секретар како „Голема лондонска конурбација“.[2][3][4] Поимот бил користен и за програмата за артериски патишта на Голем Лондон, осмислена помеѓу 1913 и 1916 година, и за планскиот регион на Голем Лондон, осмислена во 1927 година, која зафаќала 4,810 км2 и опфаќала 9 милиони луѓе.[5][3]

Предлози за проширување на Грофовијата Лондон[уреди | уреди извор]

Грбот на поранешниот Совет на Грофовија Лондон.

Иако Советот на Грофовија Лондон и Грофовијата Лондон биле создадени во 1889 година, областа не го опфаќала целиот Лондон. Агломерацијата во Лондон, поштенската област, превозната мрежа и Метрополитенскиот Полициски Округ, се прошириле многу надвор од границите на новата административна област. Многу од проектите за домување на Советот, вклучително и огромниот имот Биконтри, исто така биле надвор од нејзините граници.[6] Советот извршил притисок за промена на нејзините граници веднаш по крајот на Првата светска војна, истакнувајќи дека во рамките на Метрополитенските и Градските полициски окрузи имало 122 власти за домување. Била создадена Кралска комисија за лондонската влада за да го разгледа ова прашање.[7][8] Советот предложил огромна нова површина за Голем Лондон, со граница некаде помеѓу Метрополитенскиот Полициски Округ и матичните грофовии.[9] Биле одржани протести поради можноста за вклучување на Виндзор, Слаф и Етон.[10] Комисијата го направил својот извештај во 1923 година, отфрлајќи ја шемата на Советот. Два малцински извештаи сакале промени надвор од соединувањето на помалите урбани области, вклучувајќи ги и помалите општински совети и централната власт за стратешки функции. Актот за сообраќај во Лондон од 1924 година бил резултат на комисијата.[11] Реформата на локалната власт во округот Лондон и неговата околина била следно разгледана од Кралската комисија за локална самоуправа во Голем Лондон, со која претседавал Сер Едвин Херберт, која го издала „Хербертовиот извештај“ по три години работа во 1960 година. Комисијата применила три теста за да одлучи дали заедницата треба да биде дел од Голем Лондон: колку е силна областа како независно средиште сама по себе; колку се силни нејзините врски со Лондон; и колку силно е привлечен нанадвор кон земјата, а не навнатре кон Лондон.

Создавање на Голем Лондон[уреди | уреди извор]

Грб на поранешниот Совет на Голем Лондон

Голем Лондон бил создаден со Законот за Владата на Лондон од 1963 година, кој стапи на сила на 1 април 1965 година, заменувајќи ги административните окрузи Мидлсекс и Лондон, вклучувајќи го и градот Лондон, каде што Советот на округот Лондон имал ограничени овластувања и припоил делови од Есекс. Хартфордшир, Кент и Сари. Голем Лондон првично имал двостепен систем на локална власт, при што Советот на Голем Лондон ја делел моќта со Корпорацијата на Град Лондон (која управува со малиот Град Лондон) и 32-те совети на околијата во Лондон. Советот на Голем Лондон бил укинат во 1986 година со Законот за локална самоуправа од 1985 година. Неговите функции биле пренесени на Корпорацијата на Град Лондон и лондонските грофовии, а некои функции биле префрлени на централната влада и заедничките одбори.[12] Голем Лондон го образувал лондонскиот регион во 1994 година.

Управа на Голем Лондон[уреди | уреди извор]

Лого на Управата на Голем Лондон.

Референдумот во Лондон во 1998 година воспоставил јавна волја за повторно создавање на горниот слој на власта за покривање на регионот. Управата на Голем Лондон, Собранието на Лондон и директно избраниот градоначалник на Лондон биле создадени во 2000 година со Законот за Управа на Голем Лондон од 1999 година. Во 2000 година, надворешната граница на Метрополитенски Полициски Округ била повторно усогласена со границата на Голем Лондон. Градоначалничките избори во 2000 и 2004 година ги добил Кен Ливингстон (Лабуристичка партија), кој бил последниот водач на Советот на Голем Лондон. На изборите во 2008 и 2012 година победил Борис Џонсон (Конзервативна партија). На изборите во 2016 и 2021 година победил Садик Кан (Лабуристичка партија). Лондон бил покриен од една парламентарна изборна единица во Европскиот парламент пред заминувањето на Обединетото Кралство од Европската Унија.

Географија[уреди | уреди извор]

Карта на Голем Лондон која покажува железнички линии, основни патишта, автопати и приградски гратчиња.
Лондонската поштенска област (во црвено) за разлика од Голем Лондон.

Голем Лондон ги вклучува најтесно поврзаните делови од Урбаната област на Голем Лондон и нивните историски тампон и вклучува, во пет општини, значајни делови од Метрополитенскиот зелен појас кој го заштитува одреденото гринфилд земјиште на сличен начин како и градските паркови. Најблиските и најоддалечените граници  се со Есекс на североисток помеѓу Севардстонбери до Епинг Форест и Чингфорд и со Мар Дајк помеѓу Булфан и Северен Окендон. Голем Лондон исто така се граничи со Хартфордшир на север, Беркшир и Бакингемшир на запад, Кент на југоисток и Сари на југ и југозапад. Највисоката точка е Вестерхам Хајтс, во Норт Даунс и на границата со Кент, на 245 м.[13] Централната влада спровела мали промени на границите. Најголеми биле префрлањето на Фарли во Сари и Нокхолт во Кент во 1969 година.[14] Други вклучиле размена на два острови на Темза со Сари и прилагодувања во текот на 1990-тите на делови од границите на три окрузи во близина на М25.[15] Единствениот дел од Голем Лондон надвор од автопатот е Северен Окендон, најоддалечената копнена единица од неговото средиште. Поголемиот дел од Голем Лондон ја образува зоната на ниска емисија во Лондон.

Лондонската поштенска област не го покрива целиот Голем Лондон.[16][17][18]

Управување[уреди | уреди извор]

Управа на Голем Лондон[уреди | уреди извор]

Голем Лондон е под стратешко локално управување на Управата за Голем Лондон.[19] Се состои од избрано собрание, Собранието на Лондон и извршен шеф, градоначалникот на Лондон.[20]

Сегашниот градоначалник (да не се меша со лорд градоначалникот на Лондон) е Садик Кан. Тој е под лупа од избраното Собрание во Лондон, кое може да го измени неговиот годишен буџет (со двотретинско мнозинство), но во спротивно нема моќ да ги блокира неговите директиви. Седиштето на Управата, претходно во Градското собрание во Саутворк, било преселено во Кристал во Њухам во јануари 2022 година.[21] Градоначалникот е одговорен за стратешкото планирање на Голем Лондон и од него се бара да го изготвува или измени Планот на Лондон секој изборен циклус.

Градоначалник на Лондон[уреди | уреди извор]

Градоначалникот на Лондон е директно избран политичар кој, заедно со Собранието на Лондон, е одговорен за стратешката влада на Голем Лондон.

Собрание на Лондон[уреди | уреди извор]

За изборите за Собранието на Лондон, Лондон е поделен на 14 изборни единици, секоја образувана од две или три окрузи. Градот Лондон е дел од изборната единица Град (Лондон) и Исток.

Парламент на Обединетото Кралство[уреди | уреди извор]

Лондон е поделен на 73 парламентарни составни единици, образувани од комбинираната област на неколку единици на вордови од една или повеќе окрузи. Обично еден округ е покриен со две или три изборни единици.

Статус[уреди | уреди извор]

Регионот Лондон нема статус на град доделен од Круната. Град Лондон и Град Вестминстер во него добиле формален градски статус.[22][Белешка 1] И покрај ова, Голем Лондон вообичаено е сметан за град во општа смисла на конурбација и општина. Лорд поручник на Голем Лондон е назначен за неговата област, со исклучок на Град Лондон. За целите на Законот за поручници од 1997 година, оваа област е дефинирана како грофовија.[23]

Поимот „Лондон“ обично се однесува на регионот или на конурбацијата, но не често на стариот, мал по површина Град Лондон.[24][25] Таа мала површина често е нарекувана „Град“ (City) или „Квадратната милја“ (the Square Mile) и ја образува главната финансиска област. Архаично, урбанизираната површина на Лондон била позната како Метропола. Во вообичаена употреба, поимите „Лондон“ и „Голем Лондон“ обично се користени наизменично.[24] Голем Лондон е службено поделен за некои цели, со различни дефиниции, на Внатрешен Лондон и Надворешен Лондон. За некои цели на стратешко планирање, тој е поделен на пет подрегиони.

Локална влада[уреди | уреди извор]

Голем Лондон е поделен на 32 лондонски окрузи, со секоја управувана од лондонски окружен совет. Град Лондон има уникатна влада која датира од 12 век и е одделен од грофовијата Голем Лондон, иако сè уште е дел од регионот на кој му служи Управата на Голем Лондон.[24]

Сите лондонски окружни совети припаѓаат на здружението Лондонски совети. Три лондонски окрузи ја носат почесната титула на „Кралски округ“: Кенсингтон и Челси, Кингстон и Гринич. Во рамките на Град Лондон се либертиите (адм. единица) Мидл (Среден) Темпл и Инер (Внатрешен) Темпл.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Географски
Политички
Историски
Други

Забелешки[уреди | уреди извор]

1. а : Кројдон и Саутворк поднеле неколку неуспешни барања за градски статус.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „London Government Act 1963 - Latest Available“. legislation.gov.uk. Архивирано од изворникот на 29 октомври 2021. Посетено на 20 јули 2023.
 2. Vision of Britain -Census 1901: Preliminary Report Архивирано на 22 октомври 2012.
 3. 3,0 3,1 Young, K. & Garside, P., Metropolitan London: Politics and Urban Change, (1982)
 4. Westergaard, J., The Structure of Greater London, London: Aspects of Change, (1961)
 5. The Motorway Archive — The origins of the London Orbital Motorway (M25) Архивирано на 20 јули 2009.
 6. Saint, A., Politics and the people of London: the London County Council (1889–1965), (1989)
 7. London Local Government.
 8. Complex London: Big Task For Inquiry Commission.
 9. Greater London: Case for Central Authority: Area and Powers.
 10. Windsor and Greater London: Protests Against Proposals.
 11. Greater London: Report of Royal Commission.
 12. 'The Government of London: the struggle for reform' by Gerald Rhodes (London: Weidenfeld and Nicolson 1970 ISBN 0-297-00031-4
 13. Bathurst, David (2012). Walking the county high points of England. Chichester: Summersdale. стр. 82–85. ISBN 978-1-84-953239-6.
 14. The Greater London, Kent and Surrey Order, 1968
 15. The Greater London and Surrey Order, 1970
 16. Joshua Fowler (5 јули 2013). „London Government Act: Essex, Kent, Surrey and Middlesex 50 years on“. BBC News. Архивирано од изворникот на 20 June 2018. Посетено на 20 јули 2023.
 17. Westminster, Department of the Official Report (Hansard), House of Commons. „House of Commons Hansard Debates for 23 Jun 2009 (pt 0008)“. Publications.parliament.uk. Архивирано од изворникот на 5 август 2017. Посетено на 20 јули 2023.
 18. [1][мртва врска][мртва врска] Royal Mail (2004)
 19. Jones, B. et al., Politics UK, (2004)
 20. Arden Chambers Barristers, A Guide to the Greater London Authority Act, (2000)
 21. Cox, Michael (2021-11-30). 'London is moving east': City Hall's Crystal move confirmed for New Year“. Newham Recorder (англиски). Архивирано од изворникот на 2 декември 2021. Посетено на 20 јули 2023.
 22. Westminster City Council – One City — An Introduction Архивирано на 22 мај 2009 г.
 23. HMSO, Lieutenancies Act 1997 Архивирано на 30 октомври 2007 г., (1997)
 24. 24,0 24,1 24,2 Travers, T., The Politics of London, (2004)
 25. Mills, A., Dictionary of London Place Names, (2001), Oxford

Надворешни врски[уреди | уреди извор]