Големи и мали (филм)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Големи и мали“ (српскохрватски: Велики и мали) — филм од 1956 година, режиран од Владимир Погачиќ. Главните улоги ги играат: Јозо Лауренчиќ, Милан Срдоч, Северин Бијелиќ, Љуба Тадиќ, Татјана Бељакова, Бранка Пантелиќ и Бранко Татиќ.[1].

Синопсис[уреди | уреди извор]

Павле (го игра Тадиќ) се обидува да префрли група илегалци на ослободената територија, но притоа него го бара полицијата. Павле сака да се скрие кај својот стар пријател Стеван, но не успева, но синот на пријателот, малиот Аца, го крие и истовремено ги известува пријателите на Павле. Тие го канат Стеван да им се придружи на слободната територија, но тој се колеба, па гине на вратата од својот дом.

Наводи[уреди | уреди извор]