Голема Река (Плакенска)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
За други значења на поимот Голема Река, видете на појаснителната страница
Голема Река
Голема Река (Плакенска).jpg
Голема Река непосредно кај селото Белчишта
ЗемјаМакедонија
Слив
Главен изворПлакненска Планина
1.880
УстиеСатеска, кај Белчишта
Македонија Македонија
759 единица?
Сливна повр.123
Физички особености
Должина24,1 единица?

Голема Река — десна притока на реката Сатеска.[1] Извира северозападно од Плакенска Планина, на н.в. од 1.880 м, а се слива на н.в. 759 м кај селото Белчишта.[2] Долга е 24,1 км, има вкупен пад од 1.121 м и просечен пад од 46,5. Сливот зафаќа површина од 123 км2. Во горниот дел има планински, а во долниот дел рамничарски карактер. Помеѓу сливот на оваа река и Мраморечка Река постои подземна природна бифуркација.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6
  2. Pianka, Włodzimierz (1970). Топономастиката на Охридско-преспанскиот базен. Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“.