Годишнина од обединувањето на Италија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Anniversary of the Unification of Italy
Anniversary of the Unification of Italy
President of Italy Sergio Mattarella paying homage to the Italian Unknown Soldier at Altare della Patria in Rome on 17 March 2023 on the occasion of the 162nd anniversary of the unification of Italy
Офиц. називAnniversario dell'Unità d'Italia
Го празнува(ат) Италија
Видnational
ЗначењеBirth of the Italian state in the form of the Kingdom of Italy in 1861
Датум17 March
ПрославаVarious events throughout Italy
Поврзано

Годишнината на обединувањето на Италија е национален ден што се паѓа секоја година на 17 Март и го слави раѓањето на Италија како модерна национална држава, што се одржа по прогласувањето на Кралството во Италија на 17 март 1861 година.

Наводи[уреди | уреди извор]