Годишен одмор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Држава Платен одмор
(петдневна работна недела)
Полска 20 до 26
Обединето Кралство 20
Австралија 20
Австрија 25
Данска 25
Луксембург 25
Франција 25
Шведска 25
Шпанија 22
Швајцарија 20
Финска 20
Германија 20
Италија 20
Холандија 20
Белгија 20
Канада 10
Јапонија 20
Бразил 20
Аргентина 10 до 20
САД 0
Забелешка: Платениот одмор не ги
вклучува платените јавни празници.
[1]

Годишниот одмор е право на работникот од кое не може да се откаже ниту некој може да му го скрати. Во Република Македонија правото на годишен одмор е уставно загарантирано право. Уставот на Република Македонија става посебен акцент на неприкосновеноста на правото на одмор, со определбата дека од ова право вработениот не може да се откаже.[2]

Во Македонија работникот има право на платен годишен одмор од најмалку 20 работни дена, со тоа што со колективен договор или договор за вработување одморот може да се продолжи најмногу до 26 дена.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ghosheh, Naj (2013). „Working conditions laws report 2012: A global review“ (PDF). International Labour Organization. Посетено на 11 September 2014.
  2. Устав на Република Македонија, член 32