Говјештица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Езеро во пештерата
Ходници во пештерата
Внатре во пештерата

Говјештица - пештера која се наоѓа во кањонот на реката Прача, на околу 40 километри источно од Сараево. Административно, пештерата припаѓа на општината Рогатица. Долга е 9.682 метри и сè уште е во фаза на истражување.

Опис[уреди | уреди извор]

Пештерата Говјештица се наоѓа во близина на Мрачната Пештера, која станала позната на почетокот на XX век, кога поради градбата на пругата низ кањонот Прача, станала туристичка атракција.

Од 2010 година, меѓународен тим на спелеолози од Италија и Босна и Херцеговина започнале детално истражување во овој предел, а најзначајните и најинтересните резултати од истражувањето се однесуваат на пештерата Говјештица. Истражени се подземните премини, неколку големи сали, а во пештерата била најдена и колонија на љиљаци.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]