Глукокортикоид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хемиска структура на кортизолот, глукокортикоид

Глукокортикоиди се класа на стероидни хормони кои се поврзуваат за глукокортикоидните рецептори. Името глукокортикоид (глукоза + кортекс + стероид) е добиено од нивната функција во регулацијата на метаболизмот на глукоза, нивната синтеза во кората на надбубрежната жлезда и нивната стероидна структура. Помалку користен синоним е глукокортикостероид.