Глувчето од тревната шума

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Глувчето|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Глувчето од тревната шума
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Глувчето
Вид: Глувчето од тревната шума
Биномен назив
Глувчето од тревната шума
Cloud forest grass mouse
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Rodentia
Family: Cricetidae
Subfamily: Sigmodontinae
Genus: Akodon
Species:
A. torques
Binomial name
Akodon torques

(Thomas, 1917)

Глувчето од тревната шума ( Akodon torque ) е вид глодар од семејството Cricetidae . Овој вид на глодари го има само во Перу .

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. Zeballos, H. & Vivar, E. (2008). "Akodon torques". IUCN Red List of Threatened Species. 2008. Retrieved 11 February 2009.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Мусер, Г.G и М.Д. Карлетон. 2005 година Суперсемејство Муроидеа. стр. 894–1531 во Цицачки видови на светот, таксономски и географски референт. Ед. Д. Вилсон и Д.М. Ридер. Универзитет Pressонс Хопкинс, Балтимор.