Глорија (Вивалди)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Антонио Вивалди напишал најмалку три верзии на химната Gloria in excelsis Deo, чии зборови датираат веројатно од IV век и која е составен дел на мисатата.[1]

Зачувани се две: RV 588 и RV 589. Третата, RV 590, се споменува само во каталогот на Кројцерен и се претпоставува дека е изгубена.

RV 589 Gloria е една од најпознатите композиции меѓу светите дела на Вивалди. Веројатно е напишано во исто време со RV 588 во 1715 година.

Вовед[уреди | уреди извор]

Како и во другите хорски дела, композиторот Вивалди напишал многу introduzioni (воведни мотети) кои требало да бидат изведени пред самата Глорија. Постојат четири introduzioni за овие Glorias: Cur Sagittas (RV 637), Jubilate, o amoeni cori (RV 639) (чиј последен став е композициски врзан со првиот потег на RV 588), „Лонг Мала, Умбра, Терори“ (RV 640) и „Остро Пикта“ (RV 642).

Поставки[уреди | уреди извор]

RV 588[уреди | уреди извор]

Помалку познатиот од двете сочувани Глории, RV 588 најверојатно е компониран за време на вработувањето на Вивалди во Pio Ospedale della Pietà, познат по својот истакнат хорски ансамбл. Првиот став е проткаен со последната арија на RV 639, како што е објаснето погоре. Датумот на композиција помеѓу оваа Gloria и RV 589 сè уште е спорен, но и двата покажуваат композициска инспирација еден од друг.

RV 588 опширно позајмува од двојна оркестарска и хорска поставка на истиот текст од Џовани Марија Руџиери (кој отсега во овој напис ќе биде упатен според неговиот каталогизиран број RV на RV. Анх. 23).

Ставовите покажуваат инспирација од оваа композиција, а двата делови („Qui Tollis“ и „Cum Sancto Spiritu“) се плагијати од оригиналниот амбиент на Ruggieri (иако „Qui Tollis“ целосно го испушта второто „coro“ (хор) и „Cum Sancto Spiritu“ е малку изменет).

Првиот став на RV 588 е исто така проширена верзија на RV Anh. 23, без вториот верувам RV Anh. 23, меѓу другите музички модификации. Вторите ставови на RV 588 и RV 589 („Et in Terra Pax“) покажуваат хроматски обрасци и клучни модулации слични на оние од второто движење на RV Anh. 23.

Ставови[уреди | уреди извор]

 1. Gloria in excelsis Deo
 2. Et in terra pax
 3. Laudamus te (Sopranos I and II)
 4. Gratias agimus tibi (Chorus)
 5. Propter magnam gloria (Chorus)
 6. Domine Deus (Soprano)
 7. Domine, Fili unigenite (Chorus)
 8. Domine Deus, Agnus Dei (Alto, Chorus)
 9. Qui tollis peccata mundi (Chorus)
 10. Qui sedes ad dexteram Patris (Mezzo Soprano)
 11. Quoniam tu solus sanctus (Chorus)
 12. Cum Sancto Spiritu (Chorus)

Слава на Бога во висините

И на земјата мир

Ве пофалуваме (Сопрановите I и II)

Благодарам (рефрен)

За голема слава (Хор)

Господи Боже (Сопран)

Господи, Единороден Син (Хор)

Господи Боже, Јагне Божјо (Алто, Хор)

Ги одземаш гревовите на светот (Хор)

Кој седи од десната страна на Таткото (Мецо сопрано)

Само за тебе (рефрен)

Со Светиот Дух (Хор)

RV 589[уреди | уреди извор]

Ова е попознатата поставка на Глорија, едноставно позната како „Глорија“ на Вивалди поради неговата извонредна популарност.

Ова дело, заедно со неговата матична композиција RV 588, била компонирана во исто време за време ангажманот на Вивалди во Pietà. Постојат два „воведи“ како што е објаснето во гореспоменатата статија.

Како и во RV 588, постојат докази за влијание на RV Anh. 23: рефренот на првиот став дели слични клучни модулации со оние од првиот дел на RV 588, само модифицирани за да одговараат на двоен метар наместо тројниот метар на RV 588.

Мотивскиот материјал присутен во оркестарските делови од кој било фрагмент е исто така споделен, вклучително и октавни скокови во почетните мотиви на делото.

Вториот став е значително похроматичен во RV 589, но сепак е текстурално слично на поставката присутна во RV Anh. 23, со употреба на повторувачки ритмички фигури под хармоничната ритмика. Делот „Qui Tollis“ на RV 589 е ритмички слично на првите неколку тактови на RV 588 (и на крајот RV Anh. 23).

Последниот став „Cum Sancto Spiritu“, во суштина е „ажурирана“ верзија на фрагментите присутни во двата RV Anh. 23 и RV 588, освен интензивно хармонично модифицирани, станувајќи похроматични од неговите претходници, што ја одразува зрелоста во творештвото на Вивалди и стилот на доцниот италијански барок.

Ставови[уреди | уреди извор]

 1. Gloria (Chorus)
 2. Et in terra pax (Chorus)
 3. Laudamus te (Sopranos I and II)
 4. Gratias agimus tibi (Chorus)
 5. Propter magnam gloriam (Chorus)
 6. Domine Deus (Soprano)
 7. Domine, Fili unigenite (Chorus)
 8. Domine Deus, Agnus Dei (Contralto and Chorus)
 9. Qui tollis peccata mundi (Chorus)
 10. Qui sedes ad dexteram Patris (Contralto)
 11. Quoniam tu solus sanctus (Chorus)
 12. Cum Sancto Spiritu (Chorus)

Глорија (хор)

И на земјата мир (Хор)

Ве пофалуваме (Сопрановите I и II)

Благодарам (рефрен)

За голема слава (Хор)

Господи Боже (Сопран)

Господи, Единороден Син (Хор)

Господи Боже, Јагне Божјо (Контралто и Хор)

Ги одземаш гревовите на светот (Хор)

Кој седи од десната страна на Отецот (Контралто)

Само за тебе (рефрен)

Со Светиот Дух (Хор)

RV 590[уреди | уреди извор]

Има малку информации за ова изгубено дело, освен неговата оркестрација (пет гласови и обоа во тромби) во каталогот Кројцерен. Нема друг извор на информации; дури ни неговиот можен клуч не може да се претпостави. Во каталогот Ryom-Verzeichnis, тој се смета за изгубен.

RV Anh. 23[уреди | уреди извор]

Како што беше наведено погоре, оваа Глорија за два (оркестри) ја напиша Џовани Марија Руџиери. Оваа композиција, веројатно за венецијанска црква за време на фестивалот, е датирана од 9 септември 1708 година Н.С. Оваа Глорија даде голема инспирација за двете поставки на Вивалди и за други Глории од други композитори во тоа време.

Ставови[уреди | уреди извор]

 1. Gloria in excelsis Deo (Chorus)
 2. Et in terra pax (Seven Bass soloists)
 3. Laudamus te (Chorus, Sopranos I and II, Tenor)
 4. Gratias agimus tibi (Chorus)
 5. Propter Magnam Gloriam (Chorus)
 6. Domine Deus (Sopranos I and II and Bass from first coro, Sopranos III and VI and Bass from second coro)
 7. Domine, Fili unigenite (Chorus)
 8. Domine Deus, Agnus Dei (Chorus)
 9. Qui tollis peccata mundi (Chorus)
 10. Qui sedes ad dexteram Patris (Chorus and Soprano, Contralto, and Tenor)
 11. Quoniam tu solus sanctus (Chorus)
 12. Cum Sancto Spiritu (Chorus)

Слава на Бога во висините (Хор)

Мир на земјата (Седум бас солисти)

Ве пофалуваме (Хор, Сопрани I и II, Тенор)

Благодарам (рефрен)

За голема слава (хор)

Господи Боже (Сопран I и II и Бас од првото јадро, Сопрани III и VI и Бас од второто јадро)

Господи, Единороден Син (Хор)

Господи Боже, Јагне Божјо (Хор)

Ги одземаш гревовите на светот (Хор)

Кој седи од десната страна на Таткото (хор и сопран, Контралто и тенор)

Само за тебе (рефрен)

Со Светиот Дух (Хор)

Популарност[уреди | уреди извор]

Глориите биле долго непознатис, сè до актуелизирањето на РВ 589 од Алфредо Касела за време на „Неделата на Вивалди“ во Сиена (1939), заедно со композиторската поставка на Стабат Матер (Вивалди)| Стабат Матер (РВ 621)]].

RV 589 ужива основана популарност, изведена на многу свети настани, вклучувајќи го и Божиќ.

Снимен е на речиси сто ЦД-а, понекогаш спарени со Magnificat (Bach's Magnificat (BWV 243)]], (сопствените поставки за Magnificat на Вивалди (RV 610-611)]] или Beatus Vir (Beatus Vir на Вивалди (RV 597)] . RV 588, сепак, имаше мал успех и беше објавен само во неколку албуми. Во тек се обиди да се посвети поголемо внимание на RV 588 и другите свети дела на Вивалди (најзначајно од The ​​King's Consort).

Како и со многу други дела од ерата на барокот, RV 589 (и неговиот помалку познат придружник RV 588) се изведувани во историски информирана инструментација, дури и со употреба на целосно женски хор] ] да се симулираат хорските услови на „Pietà“. Има неколку различни изданија, а хоровите треба да бидат внимателни кога комбинираат различни вокални и оркестарски изданија.

RV 589 е користен и во голем број филмови. Првиот став е прикажан во филмот од 1996 година за пијанистот Дејвид Хелфгот, како и во филмот од 2011 година Ловецот (австралиски филм 2011) Ловецот Адаптацијата на вториот став беше искористена со длабок ефект во последните кулминативни сцени на филмот на Андреј Кончаловски од 1985 година Runaway Train (филм) Runaway Train.

Изданија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]