Глобо

Од Википедија — слободната енциклопедија


Реде Глобо (англиски: Globo Network, TV Globo или наједноставно Globo) е една од најголемите телевизиски компании во Бразил на португалски јазик. Почетокот на компанијата датира од 26 април 1965 година. Во Македонија се емитувани повеќе бразилски новели од оваа компанија, меѓу кои најпозната и со најголем успех била Клон, а прва која била прикажана, а воедно и прва теленовела на Балканот, била серијата „Робинката Исаура“.

ТВ Компании во Латинска Америка[уреди | уреди извор]

  • Телевиса
  • ТВ Ацтека
  • Канал 13
  • Телефе
  • Веневизион
  • РЦН
  • Реде Рекорд

Надворешни врски[уреди | уреди извор]