Гликозурија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гликозурија
Класификација и надворешни извори
МКБ-10R81
МКБ-9791.5
DiseasesDB5323
MeSHD006029

Гликозурија или глукозурија е екскреција на глукоза во урината. Вообичаенo, урината не содржи глукоза бидејќи таа во тубулите се реапсорбира повторно во крвотокот. Гликозуријата најчество настанува поради зголемена концентрација на глукоза во крвта, најчесто при неконтролиран дијабетес мелитус. Поретко, гликозурија настанува поради интринзичен проблем со реапсорпцијата на глукоза во бубрезите, состојба наречена ренална гликозурија.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори