Глазне

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Глазне
Glazne.JPG
Реката Глазне
МестоБанско, Пиринска Македонија
Слив
Главен изворр. Бандерица и р. Демјаница
1.063 м
41°49′02″ N; 23°28′14″ E / 41.8172° N; 23.4706° E / 41.8172; 23.4706
Устиер. Исток, 1,2 км СИ од с. Бања, Општина Мехомија
771 м
41°53′42″ N; 23°32′25″ E / 41.895° N; 23.5403° E / 41.895; 23.5403Координати: 41°53′42″ N; 23°32′25″ E / 41.895° N; 23.5403° E / 41.895; 23.5403
ТечениеИстокМестаЕгејско Море
Сливна повр.119 км2
Физички особености
Должина11 км
Проток

Глазнерека во Разлошко (општините Банско и Мехомија), Пиринска Македонија, десна притока на реката Исток од сливот на Места. Долга е 11 км (24,6 км заедно со десната составница Демјаница).[1]

Реката се образува со слевањето на нејзините составници Бандерица (13 км, лева) и Демјаница (13,6 км, десна) на надморска височина од 1.063 м.н.в, до најјужните населби на градот Банско. За нејзин почеток се смета реката Демјаница, која извира од Големото Езеро (на 2.280 м.н.в.), најголемото од Валавичките Езера на Пирин. Демјаница тече право на север во мошне валова долина, со стрмни страни и силно пошумена. Откако ќе се соедини со Бандерица од лево, новообразуваната река Глазне тече низ западниот дел на градот Банско и ја пресекува Разлошката Котлина во правец југ-север. Западно од с. Бања реката свртува на североисток и завршува како десна притока на р. Исток (десна притока на Места), 1,2 км североисточно од с. Бања.

Глазне во Банско.

Сливот на реката зафаќа 119 км2, што претставува 3,89 % од вкупниот слив на Места. Главни притоки се Мала Глазне и Конушица, обете десни.

Глазне има релативно нерамномерен водостој: средниот годишен истек кај с. Бања е 2,03 м3, најполноводна е во мај и јуни, а најслабоводна во септември. При јунското топење на снеговите знае да надмине 30 м3. И покрај тоа, Глазне ретко се прелева и не предизвикува поплави, бидејќи бреговите се добро утврдени во Разлошката Котлина. Поголеми поплави се случиле во 1957 и през 2007 г. Средниот наклон на течението изнесува 62 ‰.

Единственото населено место по течението е градот Банско.

В долното течение, во Разлошката Котлина водите се користат за наводнување.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Мичев, Николай и др. (1980). Географски речник на България. София: Наука и изкуство. стр. 137.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]