Прејди на содржината

Гимназија Мина Харма

Координати: 58°22′36″N 26°42′32″E / 58.37667° СГШ; 26.70889° ИГД / 58.37667; 26.70889
Од Википедија — слободната енциклопедија
Мина Харма Гимнзија
Мина Харма Гимнзија
Адреса
Јан Тинисони 3

, ,
50409

Координати58°22′36″N 26°42′32″E / 58.37667° СГШ; 26.70889° ИГД / 58.37667; 26.70889
Информации
Funding typeдржавно финансирано
Основано1906
ОсновачENKS
Статусотворено
ДиректорЕне Танберг
Наставен јазикЕстонски, Англиски
Мрежно место

Гимназија Мина Харма — институција составена од основно училиште и средно училиште во Тарту, Естонија. Училиштето има посебен акцент на јазиците. Гимназијата Мина Харма е светско училиште IB што нуди програма за диплома и програма за основни години, како и училиште кандидат за средногодишна програма.[1]

Историја

[уреди | уреди извор]
Оскар Калас, еден од основачите на училиштето и негов прв директор.

По завршувањето на естонското национално будење, естонскиот народ сè уште бил оставен под превласт на германскиот јазик и култура. Тоа значело дека високата класа најмногу зборувала германски. Првата генерација етнички естонски интелектуалци, кои биле претежно мажи, не престанале да го користат естонскиот јазик, туку биле образовани првенствено на германски јазик.

На почетокот на 20 век, естонските интелектуалци како Јакоб Хурт, Оскар Калас, Јан Тинисон и многу други решиле да се справат со проблемот со основање средно училиште за девојчиња. За да се добие дозвола за тоа требало да се основа здружение. Ова здружение е основано во 1906 година и било „Естонско здружение за образование на млади“. Церемонијата на отворањето на училиштето се одржала на 1 септември 1906 година според јулијанскиот календар и била именувана како „Средно училиште за девојчиња на Естонската младинска асоцијација за образование“. Нејзин прв директор бил Оскар Калас, втор Питер Пилд.[1]

Училишна зграда

[уреди | уреди извор]

И покрај тоа што од самиот почеток имало план да се изгради сопствена училишна зграда, училиштето ги поминало своите рани години движејќи се од место до место. Тоа било предизвикано од непредвидените трошоци за изградба на соодветна училишна зграда и политичките конфликти. Во Финска се одржал натпревар за дизајнирање на соодветна зграда за училиштето, но победничкиот дизајн се покажал дека е премногу скап. Така, тоа било приспособено од инженерите Александар Раудсеп и Фромхолд Кангро за да одговара на буџетот на финансиерите.

Наставна програма

[уреди | уреди извор]
Мина Харма, истоименик на училиштето од 1964 година.

Гимназијата Мина Харма им служи на учениците од 1-во до 12-то одделение. Студентите можат да влезат врз основа на приемен испит, кој се полага во пролет секоја година. Учениците кои стигнале до последниот круг на национална олимпијада не се обврзани да го полагаат приемниот тест.

Иако училиштето има способност за јазици, сепак им дозволува на учениците да избираат од четири смерови: социјални, хуманитарни науки, природни науки и IB програма. Изборот на одделенија почнувал да биде важен од 11-то одделение. Покрај тоа, училиштето обезбедува широк спектар на воннаставни активности како хор и народно танцување.[2][3]

Меѓународни студии

[уреди | уреди извор]

Заедно со Министерството за образование и истражување и владата на градот Тарту, гимназијата Мина Харма се подготвува да го спроведе континуитетот на програмите за меѓународна диплома (основни години, средни години и диплома) за да им служи на образовните потреби на децата кои привремено го посетуваат Тарту и соседните окрузи поради мобилноста на нивните родители. Спроведувањето на IBO програмите барало неколку години подготвителна работа, на крајот од кои училиштето е официјално овластено од IBO.

Гимназијата Мина Харма добила овластување да предава програма за диплома (за ученици на возраст од 16-19 години) и програма за основни години (за ученици на возраст од 7-11 години). Таа е во фаза на кандидатура за средногодишната програма, проценетото време на овластување е во 2018 година. Во учебната 2016/17 година се отвориле MYP оценки 1-2, во учебната година следат MYP оценки 3-4. Во програмите за ИБ не се наплаќа школарина, во фазата на кандидатура е во тек имплементацијата на ИБ педагогијата.[4]

Низ годините, гимназијата Мина Харма имала неколку различни весници. Првиот бил објавен од 1929 до 1940 година и бил именуван „Каруохакас“ по Ханс Кару, директор на училиштето во тој период. Зборувал за животот во училиштето, историјата на земјата и креативните дела на учениците. Во 1996 година излегол весникот „Хармакак“ .

Сегашниот весник Табула Раса е основан во 1998 година. Тоа значи (неиспишана табла) на латински. Првата публикација ја добила наградата за најдобар училишен весник во Естонија. Во следните години освоила и многу други награди.[5]

Забележителни алумни

[уреди | уреди извор]
  1. 1,0 1,1 Tannberg (2006). Sajandi Kool. Tartu: Miina Härma Gymnasium. ISBN 978-9949-13-693-3.
  2. janar.haidak. „Curriculum“. mhg.tartu.ee (естонски). Посетено на 2017-06-13.
  3. janar.haidak. „Miina Härma Gümnaasiumi 10. klassi vastuvõtt“. mhg.tartu.ee (естонски). Посетено на 2017-06-13.
  4. janar.haidak. „International Studies“. mhg.tartu.ee (естонски). Посетено на 2017-06-13.
  5. Administrator. „Kooli leht Tabula Rasa“. mhg.tartu.ee (естонски). Посетено на 2017-06-13.
  6. „Sats, Aleks - Eesti Entsüklopeedia“. etbl.teatriliit.ee. Посетено на 2023-08-14.