Прејди на содржината

Гидеонмантелија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гидеонмантелија
Gideonmantellia
Период: Рана креда,
Научна класификација
Типски вид
Предлошка:Исчезнат 'Гидеонмантелија амосанџуана'
Руиз-Оменака "и сор.", 2012

Гидеонмантелија род на мал диносаурус од карлична птица од групата Неорнитишија, веројатно орнитопод, кој живеел во рана креда (барем) во денешна Европа. Типичен вид е G. amosanjuanae, чиј холотип е нецелосен скелет со ознака MPG-PBCH со зачувани девет грбни, три сакрални и 21 каудални пршлени, фрагменти од ребра, шест стропила, фрагменти од фосилизирани тетиви, некои карлични коски (вклучително и скоро завршена лева илијачна коска), и тибија и фибула, десен талус, обајцата калканеус, пет метатарзали и 19 фаланги на двете нозе Холотипот на G. amosanjuanae е откриен во седиментите на формацијата Камарилас близу Галве, во шпанската провинција Теруел; тоа е најкомплетниот примерок орнитоподи и еден од најцелосните примероци на диносауруси откриени досега во Шпанија.

Од другите орнитоподи, G. amosanjuanae се разликува во формата на пред-пубисот итн. полица за бревис (структури на илијачната коска традиционално се смета за место на прицврстување на еден од каудо-феморалните мускули, musculus caudifemoralis brevis), како и првото стропило во облик на Структурата на пршлените на примерокот холотип (деблокирани конци помеѓу телото и ’рбетниот лак во дорзалните и предните каудални пршлени, како и зголемени епифизи на' рбетниот лак) укажуваат на тоа дека станува збор за млада единка (сепак, не била ново извеле пиле) .

Филогенетската анализа спроведена од авторите на неговиот опис (заснована на модифицирана матрица на податоци од анализите на Батлер и колегите од 2011 година и Маковички и колегите од истата година покажува дека Гидеонмантелија бил основен претставник на орнитоподи; во строгото дрво на сообразност (кога родите Отниелосаурус, Јандусаурус и Зефиросаурус не беа вклучени во анализата), беше пронајдено во неиспитана политомија со тескелосаурус, носач со парксосаура и гаспаринисаура, како и во клад со родови Таленкауен и Анадизонезија, раб , анхилонтосаурус, на пр. камптосаурус, игуанодон и хадросауроиди). Според оваа анализа, Gideonmantellia била малку поблиску поврзана со игуанондот и хадросаурусите отколку Ородром, Хаја, Јехолосаурус, Чангчунсаурус и Хипсилофодон

Името Гидеонмантелија е во чест на Гедеон Мантел, кој прв го опиша фосилот на диносаурусот од град од „хипсилофодонти“ (подоцнежен паратип Hypsilophodon foxii, кој Мантела го смета за остатоци од млад игуанодон). Видот епитет амосанџуана ја почитува Олга Марија Амо Санџуан, која почина во 2002 година, пред да ја одбрани дисертацијата за лушпите од јајца од ’рбетниците на раните кремови на Галве на Универзитетот во Сарагоса..[1].

Класификација

[уреди | уреди извор]

Палеонтологија | волумен = 16 | издание = 11 | датум = 2017 година

Clypeodonta

Hypsilophodon


Cerapoda

Marginocephalia


Ornithopoda

Gideonmantellia
Elasmaria
Burianosaurus


Iguanodontia
Rhabdodontomorpha

MuttaburrasaurusRhabdodontidae

Tenontosaurus


Dryomorpha

Dryosauridae


Ankylopollexia

Camptosaurus
IguanodonOuranosaurus