Гида од Шведска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гида од Шведска
Сопругата на кралот на Данска
На престол1047–1048/49
ПретходникЕма од Нормандија
НаследникГунхилдр
Починал(а)1048/49
Данска
СопружникСвејн II од Данска
ДинастијаМунсо
ТаткоАнунд Џејкоб од Шведска
МајкаГунхилдр Свеинсдотир

Гида Анундсдотер од Шведска, позната и како Гуда и Гунхилд (починала околу 1048/1049), била средновековна и викиншка шведска принцеза и данска кралица, сопруга на кралот Свејн II од Данска.

Биографија[уреди | уреди извор]

Има малку информации за Гида; нашиот главен извор е германскиот црковен хроничар Адам од Бремен (околу 1075). Според многу подоцнежниот историчар Саксо Граматик и исландските анали, таа била ќерка на шведскиот крал, тој бил Анунд Јаков (1022-околу 1050 г.).[1] Нејзината мајка тогаш била кралицата Гунхилд од Шведска.[2] Сепак, речиси современиот Адам не вели дека Анунд и Гунхилд имале деца. Исто така, можно е таа да била ќерка на Анунд и друга жена.

Таа била омажена за данскиот крал Свејн, можеби во 1047 или 1048 година. Датумот не може да се потврди, а можно е и дека се венчале во времето кога Свејн живеел во егзил на шведскиот двор. По краток брак, таа починала. Според Адам од Бремен, се работело за лоша игра, бидејќи таа била отруена од наложницата на Свејн Тора.[3] Не е познато дали некое од многуте деца на Свејн биле и деца на Гида. Нејзиниот претпоставен татко Анунд починал во в. 1050 година, а го преживеа Ганхилд. Речиси во исто време, вдовецот на Гида, Свејн се оженил со жена која исто така се викала Ганхилд. Таа веројатно била истата личност како мајката или маќеата на Гида, иако неколку современи историчари тврдат дека имало две одделни Гунхилди, шведска и данска кралица, соодветно.[4] Многу подоцнежна хроника на Бремен се однесува на писмото наводно напишано од архиепископот Адалберт, во кое се вели дека Гунхилд била „мајката“ (свекрвата) на Свејн.[5] Како и да е, Свејн и Гунхилд набрзо биле принудени да се разделат од надбискупот од Хамбург поради нивното блиско сродство.[6]

Гида честопати била збунета и поврзувана со нејзината претпоставена мајка (или маќеа) Ганхилд, бидејќи нивните имиња биле слични и затоа што и двете биле во брак со Свејн. И двете биле познати како Гунхилд, Гуда или Гида.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Sven Axelson (1955), Sverige i utländsk annalistik 900-1400. Stockholm: Appelbergs, p. 34, 55-6.
  2. Adam av Bremen (1984), Historien om Hamburgstiftet och dess biskopar. Stockholm: Proprius, p. 189 (Book III, Scholion 66).
  3. Adam av Bremen (1984), p. 192 (Book III, Scholion 72).
  4. Hans Gillingstam, "Gunhild", Svenskt biografiskt lexikon
  5. P.A. Munch (1855), Det norske Folks historie, Vol. II. Christiania: Tonsbergs, p. 189.
  6. Adam av Bremen (1984), p. 137 (Book III, Chapter 12).