Гејтвеј (телекомуникации)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Juniper SRX210 сервисна порта

Во телекомуникациите, терминот порта го има следното значење:

  • Во комуникациските мрежи, јазол се користи за поврзување со друга мрежа, која користи различни протоколи.
    • Портата може да содржи уреди како преведувачи на протокол , уреди со импенданса , рата конвертори , fault изолатори, или конвертори на сигнал потребни да се обезбеди интероперабилност на системот . Тоа исто така побарува формирање на заеднички прифатливи административни процедури меѓу двете мрежи.
    • Протокол за конвертирање / мапирање на интерконекциски мрежи на портата со различни технологии за мрежен протокол кои ја вршат потребната(бараната) конверзија на протоколот.
  • Компјутерот се конфигурира да ги извршува своите задачи на порта. За конкретниот случај, погледнете ја стандардната порта.

Рутерите претставуваат посебни случаи на порти.

Портите , познати како конвертори на протокол,може да работат на било кој слој од OSI моделот. Задачата на портата е многу покомплексна од онаа на насочувачот или преклопникот. Типично, портата мора да врши претворање на еден протоколво друг.

Детали[уреди | уреди извор]

Порта претставува мрежна точка која функционира како влез во друга мрежа. На Интернет, еден јазол или сопирачка точка може да биде или портен јазол или јазол-домаќин (крајна точка). И компјутерите на корисниците на Интернет и компјутери кои служат за опслужување на корисниците со веб-страници се јазли на домаќинот(host-от), додека јазлите кои ги поврзуваат мрежите една со друга се порти. На пример, компјутерите кои го контролираат сообраќајот меѓу мрежите во една компанија или компјутерите кои се користат од страна на интернет провајдерите (ISPs) за поврзување на корисници на интернет се портни јазли.

Во мрежата за компанијата, компјутерскиот сервер често делува како портен јазол, и исто така дејствува и како proxy сервер и firewallсервер. Портата често се поврзува и со рутер, кој знае каде да се насочи одреден пакет на податоци кој пристигнува на одредена порта, и преклопник(switch), кој му обезбедува вистински пат во и надвор од портата на даден пакет.

На IP мрежата, клиентите треба автоматски да испратат IP пакети до дестинација со определена subnet маска на мрежната порта. Subnet маската го дефинира опсегот на IP мрежа. На пример, ако мрежата има базна(основна) IP адреса 192.168.0.0 и subnet маска 255.255.255.0, тогаш сите податоци кои одат на надворешната IP адреса 192.168.0.X ќе бидат испратени на таа мрежна порта. Додека при препраќање на IP пакет до друга мрежа, портата може или не може да направи претворање на мрежната адреса.

Портата е суштинска карактеристика на повеќето рутери, иако други уреди (како било кој компјутер или сервер), може да функционираат како порта.

Компјутер што работи под Microsoft Windows го опишува оваа стандардна функција на мрежите како делење на Интернет конекција; која ќе функционира како порта, нудејќи поврзаност помеѓу Интернет и внатрешната мрежа. Ваквиот систем исто така би можел да се употребува и како DHCPсервер. Динамички Домаќински Конфигурациски протокол (DHCP) е протокол кој се користи од страна на мрежните уреди (клиентите) за да добијат параметри потребни за клиентите да работат со еден мрежен Интернет Протокол (IP). Со користењето на овој протокол, обемот на работа на системската администрација во голема мера се намалува, и уредите можат да се додаваат на мрежа со минимални или никакви рачни конфигурации.

Интернет-во- Портата на Орбитата[уреди | уреди извор]

Интернететот на портата на орбитата (I2O) е машина која дејствува како конектор помеѓу компјутерите или уредите поврзани на интернет и компјутерските системи кои орбитираат(кружат) околу Земјата, како сателити, па дури и екипажот на вселенските летала. Ваквата врска се прави кога I2O воспоставува стабилна врска меѓу вселенските летала и компјутер или мрежа на компјутери поврзани на интернет, ваква врска може да бидат контролните сигнали, аудио фреквенциите, па дури и видливиот спектар на сигнали.

Проектот HERMES е прв од овој вид за уредите за да постанат функционални. Контролен центар на вселенски летови [1] HERMES-A/MINOTAUR стана функционален на 6 јуни 2009 година и е управуван од страна на претставниците на 34 земји на UNOOSA симпозиум на малите сателити за одржлив развој [2] во Грац, Австрија на 10 септември 2009 година . Проектот HERMES е иницијатива на Еквадорската цивилна вселенска агенција и има максимална покриеност од 22,000 километри, HERMES-A би требало да биде првата од петте мрежни порти која ги опфаќа цела Јужна Америка. HERMES-A/MINOTAUR не само што е способен за пренос на податоци, туку и на глас.

ПроектотGENSOе иницијатива од NASA и ESA, а се очекува да започне со функционирање во април 2010 година, и би требало да има покриеност низ целиот свет.

Примери[уреди | уреди извор]

  • Многу популарен пример е поврзување на локална мрежа Local Area Network или безжична LAN на Интернет или други широко распространети мрежи (Wide Area Network). Во овој случај портата се поврзува на LAN на специфичната мреж на провајдерот кој пак се поврзува на Интернет. Доколку ваков случај имаме во домот, оваа порта се вика резидентна порта или residential gateway.

Референци[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Исто така видете[уреди | уреди извор]


Наслов[уреди | уреди извор]