Германско-полска граница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Германско-полска границадржавна граница помеѓу Германија и Полска. Денешната граница е утврдена во 1945 г. и оди по Линијата Одра-Ниса, во вкупна должина од 467 км[1] Се протега од Балтичкото Море на север до Чешка на југ, односно долж реките Одра и Лужичка Ниса, по што доаѓа до Балтикот веднаш западно од пристанишните градови Шчеќин и Швиноујшќе (гер. Штетин и Свинеминде).[2]

Предвоени германски територии источно од оваа линија и во граничните рамки од 1937 г. сочинувале 23,8 % од Вајмарската Република. Овие територии биле одземени на Германија согласно Потсдамската конференција од 1945 г., при што најголем дел ѝ припаднал на Полска. Остатокот (северниот дел на Источна Прусија) му бил даден на СССР и наречен Калининградска област како ексклава на Руската СФСР. Околу 12 милиони Германци од овие територии ги напуштиле своите родни краишта есента 1944 г. бегајќи пред доаѓањето на Црвената армија.

Од 1950 до 1990 г. Линијата Одра-Ниса била граница помеѓу Источна Германија и Полска. Двете комунистички влади се спогодиле за границата во 1950 г. додека пак Западна Германија најпрвин одбила да ја прифати, а потоа во 1970 г. почнала воздржано да се придржува кон неа.[3]

По таканаречените револуции од 1989 г. новообединета Германија и Полска во 1990 г. потпишале договор со кој двете страни ја потврдиле оваа граница.

Населени места по границата (од север кон југ)[уреди | уреди извор]

Дадени се само граничните премини што можат да се поминат со возило, воз или брод. Под местата во Полска во загради се наведени нивните германски имиња кои ги носеле пред припојувањето кон Полска.

Г Е Р М А Н И Ј А
Flag of Germany.svg
Г
р
а
н
и
ц
а
П О Л С К А
Flag of Poland.svg
Сој.
покраина
Округ Општина Гран.
премин
Гран.
премин
Општина Округ Војводство
Б а л т и ч к о  М о р е
Coat of arms of Mecklenburg-Western Pomerania (great).svg
Мекленбург-Западна Померанија
Wappen Landkreis Vorpommern-Greifswald.svg
Западна Померанија-Грајфсвалд
Wappen Ostseebad Heringsdorf.svg Херингсдорф
MK road sign 240.svg
О
с
т
р
о
в

У
з
е
д
о
м
MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg


MK road sign 240.svg
POL Świnoujście COA 1.svg Швиноујшќе
(Свинеминде)
POL województwo zachodniopomorskie COA.svg
Западно-
поморско
Führt kein Wappen.svg Корсвант
Wappen garz usedom.PNG Гарц
MK road sign 240.svg
Führt kein Wappen.svg Каминке
MK road sign 240.svg


Ш
ч
е
ќ
и
н
с
к
и

З
а
л.
Führt kein Wappen.svg Алтварп POL Nowe Warpno COA.svg Нове Варпно
(Нојварп)
POL powiat policki COA.svg
Полички
(Пелиц)
Wappen Vogelsang-Warsin.svg Фогелзанг-Варзин
Führt kein Wappen.svg Луков
Б
е
к
е

MK road sign 240.svg
Police herb.svg Полице
(Пелиц)
Führt kein Wappen.svg Хинтерзе
MK road sign 240.svg


MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
POL gmina Dobra COA.svg Добра
(Дабер)
Führt kein Wappen.svg Бланкензе
MK road sign 240.svg
Führt kein Wappen.svg Рамин
MK road sign 240.svg
Führt kein Wappen.svg Грамбов
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
POL Kołbaskowo COA 1.svg Колбасково
(Колбицов)
Führt kein Wappen.svg Надрензе
MK road sign 240.svg
Brandenburg Wappen.svg
Бранденбург
DEU Landkreis Uckermark COA.svg
Укермарк
Führt kein Wappen.svg Мешерин
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
О
д
р
а
MK road sign 240.svg

POL Gryfino COA 2.svg Грифино
(Грајфенхаген)
POL powiat policki COA.svg
Грифински
(Грајфен-
хаген)
POL województwo lubuskie COA.svg
Лубушко
Wappen Gartz (Oder).png Гарц
POL gmina Widuchowa COA.svg Видухова
(Фидихов)
Wappen der Stadt Schwedt.svg Швет

MK road sign 240.svg


MK road sign 240.svg
POL Chojna COA.svg Хојна
(Кенигсберг во Нојмарк)

MK road sign 240.svg
POL Cedynia COA 1.svg Цедиња
(Цеден)
Führt kein Wappen.svg Шенеберг
Wappen Landkreis Barnim.svg
Барним
Führt kein Wappen.svg Лунов-Штолценхаген
DEU Maerkisch-Oderland COA.svg
Меркиш-Одерланд
DEU Bad Freienwalde COA.svg Бад Фрајенвалде
MK road sign 240.svg
Führt kein Wappen.svg Одерауе
MK road sign 240.svg
POL Mieszkowice COA.svg Мјешковице
(Бервалде во Нојмарк)
Führt kein Wappen.svg Нојлевин
MK road sign 240.svg
DEU Letschin COA.svg Лечин
POL gmina Boleszkowice COA.svg Болешковице
(Фирстенфелде)
POL powiat myśliborski COA.svg
Мишлибушки
(Золдин)
Führt kein Wappen.svg Блајен-Геншмар

MK road sign 240.svg
POL Kostrzyn nad Odrą COA.svg Костшин на Одра
(Кистрин)
POL powiat gorzowski COA.svg
Гожувски
(Ландсберг)
DEU Kuestrin-Kietz COA.svg Кистринер Форланд
MK road sign 240.svg
POL gmina Górzyca COA.svg Гужица
(Герлиц)
POL powiat słubicki COA.svg
Слубички
(Дамфорштат)
Führt kein Wappen.svg Рајтвајн
DEU Lebus COA.svg Лебус
MK road sign 240.svg

POL Słubice COA.svg Слубице
(Дамфорштат)
DEU Frankfurt (Oder) COA.svg Франкфурт на Одра
MK road sign 240.svg
Wappen Landkreis Oder-Spree.svg
Одра-Шпре
Wappen Wiesenau.png Визенау
Wappen Ziltendorf.png Цилтендорф POL Cybinka COA old.svg Цибинка
(Цибинген)
Wappen Eisenhuettenstadt.png Ајзенхитенштат
Führt kein Wappen.svg Најсеминде
Н
и
с
а
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
POL gmina Gubin COA.jpg Губин
(Губин)
POL powiat krośnieński (lubuski) COA.svg
Кросненски
(Кросен на Одра)
Wappen Landkreis Spree-Neisse.png
Шпре-Ниса
Wappen der Stadt Guben.svg Губен
MK road sign 240.svg
Führt kein Wappen.svg Шенкендеберн
MK road sign 240.svg
Wappen der Stadt Forst (Lausitz).svg Форст
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg

POL gmina Brody COA.svg Броди
(Пфертен)
POL powiat żarski COA.svg
Жарски
(Зорау)
Führt kein Wappen.svg Најсе-Малксетал
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg

POL gmina Trzebiel COA.svg Тшебјел
(Трибел)
Coat of arms of Saxony.svg
Саксонија
Wappen Landkreis Goerlitz.svg
Герлиц
Wappen Bad Muskau.png Бад Мускау
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
POL Łęknica COA.svg Ленкњица
(Лукниц)
DEU Krauschwitz COA.svg Краушвиц
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg

POL Przewóz COA.svg Пшевуз
(Прибус)
Wappen rothenburg ol.png Ротенбург

MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
POL Pieńsk COA.svg Пјењск
(Пенциг)
POL powiat zgorzelecki COA.svg
Згожелечки
(Герлиц)
POL woj dolnoslaskie COA 2009.svg
Долношлеско
Wappen neisseaue.png Најсеауе
MK road sign 240.svg
Wappen Goerlitz vector.svg Герлиц
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
POL Zgorzelec COA.svg Згожелец
(Герлиц)
Wappen ostritz.PNG Остриц
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
POL Bogatynia COA.svg Богатиња
(Рајхенау во Саксонија)
Wappen von Zittau.svg Цитау
MK road sign 240.svg
Ч е ш к а

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „WARUNKI NATURALNE I OCHRONA ŚRODOWISKA (ENVIRONMENT AND ENVIRONMENTAL PROTECTION)“. MAŁY ROCZNIK STATYSTYCZNY POLSKI 2013 (CONCISE STATISTICAL YEARBOOK OF POLAND 2013). Mały Rocznik Statystyczny. GŁÓWNY URZĄD STATYSTYCZNY. 2013. стр. 26. ISSN 1640-3630. (PDF)
  2. Eberhardt, Piotr (2015). „The Oder-Neisse Line as Poland's western border: As postulated and made a reality“. Geographia Polonica. 88 (1): 77–105. doi:10.7163/GPol.0007.
  3. Jessup, John E. (1998). An encyclopedic dictionary of conflict and conflict resolution, 1945-1996. Westport, Conn.: Greenwood Press. стр. 543. ISBN 978-0313281129.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]