Германско-данска граница

Од Википедија — слободната енциклопедија

Германско-данска границадржавна граница помеѓу Германија и Данска. Долга е 68 км.

Историја[уреди | уреди извор]

Вовјдствата Шлезвиг, Холштајн и Лауенбург пред 1864 г.

Во 811 г. е склучен Хајлингенскиот договор со кој реката Ајдер е одредена како граница помеѓу Данска и Франкија.[1] Бидејќи била блатна, реката образувала природна граница. Во највисокиот дел кај вододелницата пределот бил посув. Овде поминувал древниот пат Хервајен, каде е подигнато и пограничното утврдување Даневирке. Подоцна настанале војводствата Шлезвиг и Холштајн. Пред 1864 г. Шлезвиг било лено на Данска, а Холштајн било во Светото Римско Царство (до 1806 г.) и членка на Германскиот Сојуз (по 1815 г). Со обете територии владеел данскиот крал во дополнителни улоги на војвода на Шлезвиг и војвода на Холштајн (напати зедно со други војводи како оние на Готорп). Границата помеѓу данското лено Шлезвиг и германското лено Холштајн сè уште одела по реката Ајдер, границата меѓу војводсвата и Кралството Данска била реката Конгеоен, а пак јужната граница на данската монархија се движела по реката Елба.

Во 1864 г. Шлезвиг-Холштајн бил освоен од Прусија, и со ова е поставена државна граница помеѓу Данска и Прусија/Германија. Се протегала од место на брегот 5 км јужно од Рибе, 5 км околу таа река, и потоа на исток јужно од Вамдруп и веднаш северно од Кристијансфел до Балтичкото Море.

Во 1920 г. границата е поместена за околу 50 км на југ до нејзината денешна положба, согласно изгласаното на референдумот од таа година. Оваа државна граница е предвидена да ја следи јазичната граница, која сепак не е особено реско определена.

Населени места по границата (од север кон југ)[уреди | уреди извор]

Г Е Р М А Н И Ј А
Flag of Germany.svg
Д А Н С К А
Flag of Denmark (3-2).svg
Сој. покраина Округ Општина Гран.
премин
Гран.
премин
Општина Регион
DEU Schleswig-Holstein COA.svg
Шлезвиг-Холштајн
DEU Kreis Nordfriesland COA.svg
Северна Фризија
DEU List auf Sylt COA.svg Лист на Зилт
MK road sign 240.svg
С
е
в.

М
о
р
е
MK road sign 240.svgMK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
Coat of arms of Tønder.svg Тенер Јужна Данска
Kampen Wappen.svg Кампен
Wenningstedt-Braderup Wappen.svg Венингштет-Брадеруп
Führt kein Wappen.svg Зилт
Rodenaes Wappen.png Роденес
MK road sign 240.svg
Wappen Aventoft.png Авентофт
MK road sign 240.svg
Führt kein Wappen.svg Хумптруп
MK road sign 240.svg
Führt kein Wappen.svg Елхефт
MK road sign 240.svg
Westre Wappen.png Вестре
MK road sign 240.svgMK road sign 240.svg


MK road sign 240.svg


MK road sign 240.svg


MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
Aabenraa Kommune coa.svg Обенро
Ladelund Wappen.png Ладелунд
MK road sign 240.svg
Bramstedtlund Wappen.png Брамштетлунд
Wappen Kreis Schleswig-Flensburg.svg
Шлезвиг-Фленсбург
Weesby Wappen.png Весби
MK road sign 240.svg
Boexlund-Wappen.png Бекслунд
Jardelund-Wappen.png Јарделунд
MK road sign 240.svg
Osterby (SL)-Wappen.png Остерби
Handewitt Wappen.png Хандевит
MK road sign 240.svg
Führt kein Wappen.svg Харисле
MK road sign 240.svg

Б
а
л
т
и
ч
к
о

М
о
р
е
DEU Flensburg COA.svg Фленсбург
Wappen Kreis Schleswig-Flensburg.svg
Шлезвиг-Фленсбург
CoA of Glücksburg (Ostsee).svg Гликсбург
Coat of arms of Sønderborg.svg Сенербор
Munkbrarup-Wappen.png Мункбраруп
Langballig-Wappen.png Лангбалиг
Westerholz Wappen.png Вестерхолц
Steinbergkirche Wappen.png Штајнбергкирхе
DEU Steinberg (Schleswig) COA.svg Штајнберг
Niesgrau Wappen.png Нисграу
Gelting-Wappen.PNG Гелтинг
Nieby Wappen.png Ниби

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Thursten, Tina L. (2001). Landscapes of Power, Landscapes of Conflict: State Formation in the South Scandinavian Iron Age. New York: Kluwer Academic. стр. 340. ISBN 0-306-44979-X.