Германски романтизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Талкач над морето од магла“ (1818) од Каспар Давид Фридрих

Германски романтизам (англиски: Deutsche Romantik) — поим во за филозофијата, уметноста и културата на германојазичните земји во доцниот XVIII и раниот XIX век. Романтизмот во овие краишта се развил релативно доцна во споредба со англискиот, и отпврин временски се совпаѓал со вајмарскиот класицизам. Движењето се одликува со хумор, досетливост и убавина, за разлика од озбилноста на романтизмот во Англија.

Првите германски романтичари се обидувале да ги сосредоточат уметноста, филозофијата и науката во на начин кој се огледува на средновековието како попростодушно и целовидно раздобје од историјата. Со време оваа идеја е напуштена[1] и движењето се осврнува на напрегнатоста помеѓу секојдневието и навидум нерационалните и натприродни увиди на творечкиот гениј. Како особен критичар на средновековните тежнеења на неговите претходници се јавува поетот Хајнрих Хајне.[1]

Книжевници и мислители[уреди | уреди извор]

Портрет на Јохан Волфганг фон Гете (1787) од Ангелика Кауфман
Портрет на Хајнрих Хајне (1831) од Мориц Даниел Опенхајм

Главни претставници на германскиот романтизам се:

Композитори[уреди | уреди извор]

Рихард Вагнер во 1860 г.

Ликовни уметници[уреди | уреди извор]

Архитекти[уреди | уреди извор]

Проект за црква во Берлин на Карл Фридрих Шинкел

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „German literature - Encyclopedia Britannica“. Britannica.com. 2012-12-07. Посетено на 2014-01-13.
  2. Vaughan (2004), 7.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]