Германски железници

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого на Германските железници

Германска железница (гер. Deutsche Bahn AG) е германска железничка компанија основана во 1994 година. година. Тоа била создадено со спојување на две германски државни железнички компании - Западногерманската железница (Deutsche Bundesbahn) и Источногерманската железничката компанија (Deutsche Reichsbahn). Се означува како втора најголема транспортна компанија во светот и како најголема европска железничка компанија . Таа е во сопственост на германската држава. На полето на своето работење, покрај превозот на патници и стоки по железница, и изградбата и одржувањето на железничката инфраструктура.

Оваа компанија поседува над 500 зависни сестрински компании.[1] Оваа компанија во областа на железничкиот сообраќај, учествува со повеќе од половина од вкупниот сообраќај. Во други области - транспорт, логистика и други услужни дејности - ја генерира втората половина од оперативниот сообраќај.

Седиштето на компанијата се наоѓало во Франкфурт некое време. Во 2000 година. се преселува во нова зграда во Берлин, но развојот и другите централни одделенија остануваат во Франкфурт.

Основниот капитал на компанијата изнесува 2,15 милијарди евра, кој е поделен на 430 милиони акции во сопственост на германската држава.[2]

Врз основа на ваквите имотни односи, оваа компанија може да се нарече „приватно организирана државна компанија“. Во 2006 година била генерирана добивка од 1,68 милијарди евра.[3] Друштвото остварува дел од својот приход преку договори со јавни институции и организации. Одржувањето и изградбата на железничката инфраструктура се регулира посебно.

Сопствена структура[уреди | уреди извор]

"Германската железници" а. д. е во сопственост на Сојузната влада на Германија.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]