Германска револуција 1848-49

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
German revolutions of 1848–49
Дел од the Revolutions of 1848
Maerz1848 berlin.jpg
Origin of the Flag of Germany: Cheering revolutionaries in Berlin, on March 19, 1848
Датум February 1848 – July 1849
Место German states, Central Europe
Исход Rebellion struck down
Сликата Германија, можеби Филип Вейт, се обеси во внатрешноста на парламентот во Франкфурт, првиот национален парламент во германската историја

Германските револуции од 1848-49 ( германски: Deutsche Revolution 1848/1849 ), чија фаза на отворање била наречена и Мартовска револуција ( германски: Märzrevolution ), била првично дел од револуциите од 1848 година што избиле во многу европски земји. Тие биле серија на лабаво координирани протести и бунтови во државите на Германската конфедерација, вклучувајќи ја Австриската империја . Револуциите, кои го истакнаа пан-германизмот, демонстрираа популарно незадоволство од традиционалната, во голема мера автократска политичка структура на триесет и деветте независни држави на Конфедерацијата, кои ја наследиле германската територија на поранешниот римски империја .

Елементите од средната класа биле посветени на либералните принципи, додека работничката класа барале радикални подобрувања на нивните работни и услови за живеење. Како што се поделија компонентите на средната класа и работничката класа на револуцијата, конзервативната аристократија го порази. Либералите беа принудени да бидат ослободени од политички прогон, каде што станаа познати како Четириесет и осум . Многумина се емигрирале во САД, се населиле од Висконсин во Тексас.

Настани до револуциите[уреди | уреди извор]

Темелите на востанието од 1848 година биле поставени уште пред Хамбахер фестивалот од 1832 година, кога јавните немири почнале да растат во услови на огромно оданочување и политичка цензура. Хамбахер фест е исто така значаен за републиканците да ги прифатат црно-црвените златни бои што се користат на денешното национално знаме на Германија како симбол на републиканското движење и на единството меѓу луѓето што зборуваат германски јазик.

Активизмот за либерални реформи се ширел низ многу од германските држави, од кои секоја имала различни револуции. Тие, исто така, биле инспирирани од уличните демонстрации на работници и занаетчии, кои во 22-ри и 24-ти до 18-ти февруари во Париз, Франција, ги водеа кралот Луј-Филип од Франција и неговиот егзил во Британија . [1] Во Франција револуцијата од 1848 година станала позната како Февруарска револуција .

Револуциите се ширеа од Франција низ цела Европа; тие избувнаа наскоро потоа во Австрија и Германија, почнувајќи од големите демонстрации на 13 март 1848 година во Виена . Ова резултирало со оставка на принцот фон Меттерних како главен министер на царот Фердинанд I од Австрија, и неговата егзил во Британија. [1] Поради датумот на демонстрациите во Виена, револуциите во Германија обично се нарекувале Мартовска револуција (германски: Märzrevolution ).

Стравувајќи од судбината на Луј-Филип, некои монарси во Германија прифатиле некои од барањата на револуционерите, барем привремено. На југ и на запад, се одржаа големи популарни собранија и масовни демонстрации. Тие побараа слобода на печатот, слобода на собирање, пишани устави, вооружување на народот и парламентот .

Саксонија[уреди | уреди извор]

Податотека:Barricades - 1848 Germany.jpg
Мајското востание во Дрезден

Во Дрезден, главниот град на Кралството Саксонија, луѓето излегоа на улиците, барајќи од кралот Фредерик Август II од Саксонија да се вклучат во изборните реформи, социјалната правда и кон уставот. [2]

Германскиот композитор Ричард Вагнер страсно се ангажирал во револуцијата во Дрезден, поддржувајќи го демократско-републиканското движење. Подоцна за време на Мајското востание во Дрезден од 3-9 мај 1849 година, тој ја поддржувал привремената влада. [3] Други кои учествуваа во востанието биле рускиот револуционер Мајкл Бакунин и лидерот на работничката класа на Германија, Стивен Борн . [3] Сè на сè, околу 2.500 борци управувале со барикадите за време на мајското востание. [2] На 9 мај 1849 година, заедно со водачите на востанието, Вагнер го напуштил Дрезден за Швајцарија за да избегне апсење. Тој поминал неколку години во егзил во странство, во Швајцарија, Италија и Париз. Конечно, владата ја укина забраната против него и се вратил во Германија.

Од револуционерните настани од 1830 година, Саксонија била прогласена за уставна монархија со дводомно законодавство и одговорно министерство. Овој устав продолжи да служи како основа на саксонската влада до 1918 година. Револуцијата од 1848 година донесе повеќе популарни реформи во владата на Саксонија. [4]

Во 1849 година, многу жители на Саксонија се емигрирале во САД, вклучувајќи го и Михаел Макемел . Тие слетале во Галвстон, Тексас и ја создале она што стана германската заедница во Тексас . Во средината на векот, некои живееле во градовите, но многумина развиле значителни фарми на запад во Тексас.

Селскиот успех на револуцијата[уреди | уреди извор]

Но, дали револуциите биле неуспешни? Тоа е доминантен став, ако настаните се забележуваат преку анахронизираната леќа на национализмот . Но, оваа идеологија не стана прифатен "нормален" начин на основање и легитимирање на државите ширум Европа сè до Големата војна . Во средината на 19 век, над 90 проценти од населението во Австриската империја и во Германската конфедерација биле селани . Повеќето од нив претрпеле понижување на крепосништво или некои бавни елементи на овој систем на присилна работа . Селските револуции во 1848-1849 вклучија повеќе учесници од националните револуции во овој период. И што е најважно, тие беа успешни и донесоа конечна укинување на крепосништвото или неговите остатоци низ Германската Конфедерација, во Австриската Империја и Прусија . [5] Лидерот на ова креативно движење против крепосништво беше Ханс Кудлих, потоа почитуван како Бауернбефрајер ("ослободител на селаните"). [6]

Во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • Втората половина од филмот на Макс Офулс од 1955 година, Лола Монче, раскошно ја отсликува аферата на познатата куртоаза со баварскиот крал Лудвиг I и неговиот евентуален пад во 1848-те востанија.

Референци[уреди | уреди извор]

Цитати[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 S. Z. Leviova, "Foreword", to The Revolution of 1848: Articles from the Neue Rheinische Zeitung by Karl Marx and Frederick Engels (International Publishers: New York, 1972) p. 7.
 2. 2,0 2,1 "Campaign for the German Imperial Constitution," p. 154.
 3. 3,0 3,1 Collected Works, Vol. 10, Note 139, pp. 662 through 663.
 4. Pollock & Thomas, Germany in Power and Eclipse, p. 510.
 5. https://books.google.co.uk/books?id=VltcCgAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=peasants+1848+austria&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwj6mKGm6OLfAhVJUxUIHQzvBHkQ6wEIKzAA#v=onepage&q=serfdom&f=false ; https://books.google.co.uk/books?id=5c7iAAAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=serfdom+prussia+1848&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjXvuvb6eLfAhVySRUIHfrPAJ8Q6AEIKjAA#v=snippet&q=1848&f=false
 6. Hans Kudlich – der Bauernbefreier ; Kladiwa, Pavel and Pokludová, Andrea. 2012. Hans Kudlich (1823-1917). Cesta života a mýtu. Ostrava : Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě; Koberg, Karl. 1923. Hans Kudlich, zum hundertsten Geburtstage des schlesischen Bauernbefreiers. Leitmeritz: Verlag der Buchdruckerei K. Pickert; Walter, Hans. 1907. Hans Kudlich, der Bauernbefreier des Jahres 1848. Budweis: druck und Verlag der Verlagsanstalt Moldawia.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Davis Randers-Pehrson, Justine (1999). Germans and the Revolution of 1848–1849. New German-American Studies/Neue Deutsch-Amerikanische Studien. New York: Peter Lang. ISBN 0-8204-4118-X.  Davis Randers-Pehrson, Justine (1999). Germans and the Revolution of 1848–1849. New German-American Studies/Neue Deutsch-Amerikanische Studien. New York: Peter Lang. ISBN 0-8204-4118-X.  Davis Randers-Pehrson, Justine (1999). Germans and the Revolution of 1848–1849. New German-American Studies/Neue Deutsch-Amerikanische Studien. New York: Peter Lang. ISBN 0-8204-4118-X. 
 • Dill, Marshall (1970). Germany: A Modern History. Ann Arbor, Michigan: University of Michigan Press. 
 • Hahs, Hans J. Револуциите од 1848 година во германското говорно подрачје (2001)
 • Evans, R. J. W., уред (2000). The Revolutions in Europe, 1848–1849: From Reform to Reaction. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-820840-5.  Evans, R. J. W., уред (2000). The Revolutions in Europe, 1848–1849: From Reform to Reaction. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-820840-5.  Evans, R. J. W., уред (2000). The Revolutions in Europe, 1848–1849: From Reform to Reaction. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-820840-5. 
 • Hamerow, Theodore (1967). Restoration, Revolution, Reaction: Economics and Politics in Germany, 1815–1871. Princeton: Princeton University Press. 
 • Хјуитсон, Марк. " форми се растргнува, ... Нашиот нов Германија е Обновата сама за себе": конституционализмот, национализам и создавање на еден германски Политика за време на револуциите од 1848-1849 ", на англиски Историски преглед, октомври 2010 година, Vol. 125 Број 516, стр.   1173-1214
 • Marx, Karl; Friedrich Engels (1977). Karl Marx and Frederick Engels: Collected Works. 7. New York: International Press. 
 • Marx, Karl; Friedrich Engels. Karl Marx and Frederick Engels: Collected Works. 9. 
 • Marx, Karl; Friedrich Engels. Karl Marx and Frederick Engels: Collected Works. 10. 
 • Marx, Karl; Friedrich Engels. Karl Marx and Frederick Engels: Collected Works. 38. 
 • Матеизен, Доналд Ј. "Историја како тековни настани: последни дела на германската револуција од 1848", Американски историски преглед, том. 88, бр. 5 (декември, 1983), стр.   1219-37. JSTOR .
 • О'Бойл, Леноре. "Демократската левица во Германија, 1848", Journal of Modern History, Vol. 33, бр. 4 (декември, 1961), стр.   374-83. JSTOR .
 • Palmer, Alan (1976). Bismarck. New York: Charles Scribner's Sons. ISBN 0-684-14683-5.  Palmer, Alan (1976). Bismarck. New York: Charles Scribner's Sons. ISBN 0-684-14683-5.  Palmer, Alan (1976). Bismarck. New York: Charles Scribner's Sons. ISBN 0-684-14683-5. 
 • Pollock, James K.; Thomas H. Pollock (1952). Germany in Power and Eclipse. New York: D. Van Nostrand Co., Inc.. 
 • Робертсон, Прискила. "Студенти на барикадите: Германија и Австрија, 1848". Политичка наука Квартално, том. 84, бр. 2 (јуни, 1969), стр.   367-79 JSTOR .
 • Робертсон, Прискила. Револуции од 1848: Социјална историја (1952)
 • Sheehan, James J. (1990). German History, 1770–1866. Oxford History of Modern Europe. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-822120-7.  Sheehan, James J. (1990). German History, 1770–1866. Oxford History of Modern Europe. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-822120-7.  Sheehan, James J. (1990). German History, 1770–1866. Oxford History of Modern Europe. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-822120-7. 
 • Sperber, Jonathan (2005). The European Revolutions, 1848–1851. New Approaches to European History. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-83907-6.  Sperber, Jonathan (2005). The European Revolutions, 1848–1851. New Approaches to European History. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-83907-6.  Sperber, Jonathan (2005). The European Revolutions, 1848–1851. New Approaches to European History. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-83907-6. 
 • Вик, Брајан (2002): Дефинирање на Германија: Парламентарците и националниот идентитет на Франкфурт во 1848 (Универзитетот Харвард,   ).

Надворешни врски и референци[уреди | уреди извор]