Прејди на содржината

Германија на Евровизија 1956

Од Википедија — слободната енциклопедија

Германија била една од седумте земји кои учествувале на натпреварот за песна на Евровизија во 1956 година, кој бил првиот натпревар за песна на Евровизија. Германскиот радиодифузер АРД одржал национален финален натпревар кој се одржал на 1 мај 1956 година за да се изберат две песни кои требало да ја претставуваат земјата. Тоа била песната на Валтер Андреас Шварц „Im Wartesaal zum großen Glück“ и Фреди Куин со " So geht das jedee Nacht“. Ниту една песна не победила на натпреварот, кој се одржал во Лугано, Швајцарија.